Marc van het Bolscher: ‘Parenco voelt als een warm bad’

Marc van het Bolscher

Marc van het Bolscher (49) is de nieuwe supply chain director bij Parenco, in mei overgenomen door Smurfit Kappa. De voormalige global supply chain manager bij Tanatex ziet er mooie uitdagingen. ‘Ik kreeg meteen te horen: die voorraad moet omhoog. Terwijl ik elders altijd hoorde: de voorraad moet omlaag.’

VANWAAR DE OVERSTAP VAN CHEMIE NAAR PAPIER?

‘In de gesprekken die we hebben gevoerd, voelde Parenco als een warm bad. Ik ben gevraagd, via Jeroen ter Weeme van TopProfile Executive Search. Hij had in het voortraject ook al aangeven dat Parenco een mooi bedrijf is. Er liggen mooie uitdagingen zoals het S&OP-proces verder doorontwikkelen en optimaliseren, en verbeterslagen maken in de planningsprocessen. Momenteel hebben we te weinig capaciteit en is de voorraad zeer beperkt, dus het is zaak zo slim mogelijk in te plannen. Ik kreeg meteen te horen: die voorraad moet omhoog. Terwijl ik elders altijd hoorde: de voorraad moet omlaag.’

WAT HOUDT JE NIEUWE FUNCTIE IN?

‘Binnen Parenco word ik verantwoordelijk voor de warehousing, de afdeling Planning en de afdeling Inkoop. Ofwel: ik dien ervoor te zorgen dat onze producten op tijd bij onze klanten komen. Elke dag komen hier tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds, van maandag tot en met vrijdag en soms zaterdag, 130 vrachtwagens grondstoffen brengen – we gebruiken oud papier als grondstof – en er gaan 110 vrachtwagens uit met eindproduct, papier voor de grafische en verpakkingsindustrie.’

WAT MAAKT U DE JUISTE MAN OP DEZE PLEK?

‘Mijn veelzijdige ervaring vanuit veel deelgebieden en mijn communicatieve aard. Maar eigenlijk is het mijn hele trackrecord, met onder meer het winnen van de titel Logistiek Manager van het Jaar in 2016.’

WAT STAAT ER DE KOMENDE TIJD OP DE AGENDA?

‘Eerst kijken hoe het bedrijf functioneert – ik loop nu met alle vijf ploegendiensten mee – en hoe processen lopen, en vervolgens analyseren, discussies aanzwengelen en het S&OP-proces uitschrijven en uitwerken. Supply chain is procesdenken, dus wat dat betreft is er geen verschil tussen chemie en papier.’

WAT IS UW ‘PAPIEREN’ SUPPLY CHAIN-VISIE?

‘Die moet nog worden uitgewerkt. Mijn eerste indruk is dat Parenco de warehousing al heel goed heeft geregeld voor een niet-logistiek bedrijf. Maar het belangrijkst is de vraag hoe we onze klanten het best tevreden kunnen stellen en dus moeten we ervoor zorgen dat klantgerichtheid nog beter in de cultuur van de organisatie landt.’

WAAR LIGT UW AMBITIE?

‘Dat ik nog lang zit bij een mooie organisatie die de zaken goed voor elkaar heeft en ik dagelijks met plezier naar mijn werk ga. Het leven is maar kort, dus wat ik doe, wil ik met passie en liefde doen.’