Managementthriller Nils: In conflict met de Russische maffia

managementthriller

Hoe maak je een boek over bedrijfsstrategie spannend? Door er een managementthriller van te maken. Dat is wat de adviseurs Gerben Nijmeijer en Barry van Beem hebben gedaan met de roman over Nils Groenen, directeur van een meubelfabriek in Arnhem en zoon van de oorspronkelijke oprichter. In dit vlot geschreven verhaal komen de heel herkenbare bedrijfsperikelen van een directeur aan bod: gesprekken in het managementteam over een mogelijke overname, veelvuldig overwerken, een huwelijkscrisis en een strategiesessie op een afgezonderde locatie.

Wat dit boek anders maakt, is de ‘onverwachte’ tussenkomst van een Russische zakenman die met Nils in zee gaat en samen met hem een tweede fabrieksvestiging in Oekraïne gaat opzetten. Daar, in de plaats Lviv, loopt het echt uit de hand met enkele dodelijke ongevallen en zelfs liquidaties door de Russische maffia. Inderdaad is het een spannend managementboek zoals de titel claimt, met de nodige inspiratie geput uit de vele harde series op Netflix. Hoewel de roman goed is geschreven, dwalen de auteurs te vaak af met allerlei overbodige achtergrondverhalen van bijfiguren en onnodige detailbeschrijvingen, wat het verhaal behoorlijk ophoudt. Een goede redacteur had hier enkele passages geschrapt.

Tussen verschillende hoofdstukken van het romangedeelte door lassen de schrijvers zes keer een kort intermezzo in waarin ze de situatie van hoofdpersoon Nils samenvatten in hoofdlijnen en kernwoorden. Op de website van het boek zijn assessments te lezen over persoonlijke ambitie, een strategische analyse, een unieke bedrijfsformule, een financiële analyse en nog meer. Allemaal interessante en praktische informatie voor ondernemers, maar de vraag is wat dit met het verhaal van Nils heeft te maken.

In de bekendste logistieke roman ‘Het doel’ van Eli Goldratt (uit 1984) komt duidelijk naar voren wat het probleem van het bedrijf is en wat de hoofdpersoon hieraan moet doen. Zelfs de meer recente Nederlandse zakenroman ‘Formule X’ (2019) over een keukenfabrikant heeft duidelijke managementadviezen in het verhaal opgenomen. De vele dilemma’s van een directeur hadden de schrijvers eigenlijk in het romangedeelte moeten verwerken, maar ze hadden duidelijk te veel lol in het verzinnen van een misdaadthriller. Daarvoor hadden ze echter de businessthrillers van de meester in dit genre, Michael Crichton, beter moeten bestuderen.

(Martijn Lofvers)

‘Nils, Het spannendste managementboek dat je ooit zult lezen’ (2021), Gerben Nijmeijer en Barry van Beem, Van Duuren Management uitgeverij, 304 blz., €34,99

managementthriller Nils