Magie van The Magic Conveyor Belt zit in de staart

The Magic Conveyor Belt

The Magic Conveyor Belt is een boek voor doorzetters, of eigenlijk zijn het twee boeken: een uitlegboek en een visieboek. Wie in het eerste deel denkt ‘dit wist ik allemaal al’ en het boek terzijde schuift, mist een geweldig tweede deel waarin zelfs de meest ingevoerde supply chain professional tot nieuwe inzichten zal komen.

In de eerste 155 bladzijden van zijn negende boek legt MIT-professor Yossi Sheffi uit hoe supply chains in een paar decennia radicaal zijn veranderd, geglobaliseerd en door technologische innovaties vele malen efficiënter geworden. Hij gaat daarbij expliciet in op de rol van de mens, die zowel op de werkvloer (fabrieksarbeiders, warehouse-medewerkers) als op kantoor (planners, managers) in de loop der jaren compleet is veranderd. Zeer interessant, maar echt schokkend is het allemaal niet.

Echt nieuwswaardig wordt het boek in het tweede deel, waarin de auteur ingaat op de grote toekomsttrends: vergrijzing, klimaatverandering, AI. Welke impact hebben die ontwikkelingen op logistiek en supply chain management? Sheffi heeft hier een visie op en zet hier ook de visies van andere wetenschappers tegenover. Hij roept niet zomaar wat, maar onderbouwt zijn woorden met cijfers en onderzoek. Spectaculair is hoofdstuk 18, waarin hij beschrijft hoe planningsteams in de toekomst met behulp van digital twins en VR-brillen door een soort Metaverse van hun supply chain kunnen zweven. Naar welk schakeltje ze ook kijken, overal zien ze de voor hen relevante KPI’s en kunnen ze door middel van simulaties en AI tot optimale beslissingen komen.

Voor supply chain-directeuren, die deze ontwikkelingen in de praktijk mogen gaan brengen, is dit boek daarmee verplichte kost.

The Magic Conveyor Belt

 

The Magic Conveyor Belt’ (2023), door Yossi Sheffi, MIT CTL Media, 378 blz., €17,88 (Amazon)