Magie in mijn brein

Allison Thomas, supply chain director Benelux van PepsiCo, werd vorig jaar door Supply Chain Magazine uitgeroepen tot Supply Chain Professional 2013. Zij won daarmee een zakelijke taaltraining op maat bij DnA Languages. In een tweetal blogs beschrijft Thomas, wiens moedertaal Engels is, hoe haar Franse lessen verliepen. 

Intakegesprek

DnA Languages heeft me gekoppeld aan een Franse dame die sinds kort in Nederland woont en een professioneel opgeleide taalspecialist is. Ze zal vast gewoon in het Frans met me gaan praten, verwacht ik, dus een paar dagen voor de intake gaan al de nodige Franse vakantiezinnetjes door mijn hoofd, alsof ik een toets verwacht.

Ik weet dat je leervermogen het hoogst is als je ontspannen bent en je hersenen ervoor openstaan. Het belangrijkste is dus dat hoewel ik op kantoor ben, ik juist eens niet eens ga multitasken in mijn hoofd en vooral niet denk aan de wachtende e-mails of openstaande punten voor de drie back-to-back  meetings die ik na de intake heb.

Al terwijl we de trap oplopen, net nadat ik haar ontvangen heb, stelt de trainster me inderdaad drie vragen in het Frans. Ik beantwoord ze meer in het Engels, maar ze blijft doorzetten. Ze vertelt rustig een paar dingen over haarzelf en dan moet ik proberen weer te geven wat ik ervan begrepen heb. Ik ben verbaasd dat ik toch, met de paar woorden Frans die ik ken en door te gissen naar de context, wel wát kan verstaan.

Stiekem

De eerste twee lessen zijn erg speels opgezet en vergen direct een actief gebruik van de taal. We maken verschillende combinaties van de eerste paar woorden en zinsdelen; zo moet ik bij plaatjes van verschillende mensen vertellen wat ze doen, hun nationaliteit aangeven en wedervragen aan mijn trainster stellen. Stiekem oefen ik al doende de uitspraak, de grammatica en de woordenschat.

De Franse dame doet iets magisch met mijn brein, want door deze zeer actieve manier van oefenen, hebben we in de tweede les het eerste halfuur bijna alleen Frans gesproken en geen enkel woord Engels of Nederlands. Dat belooft wat voor het vervolg van de training!