Maakbedrijven lopen door keuzestress vast in digitale transformatie

maakbedrijven

De maakindustrie bevindt zich op een belangrijk keerpunt. Uit nieuw onderzoek van softewareleverancier IFS blijkt dat maakbedrijven zich ervan bewust zijn dat de digitale transformatie essentieel is voor hun bestaanszekerheid, maar dat ze door keuzestress vaak vastlopen en kansen laten liggen. Hierdoor dreigen ze hun concurrentievoordeel te verliezen.

Het onderzoek, uitgevoerd onder 815 leiders in de wereldwijde maakindustrie, toont aan dat de sector het belang van technologie voor het voortbestaan van de bedrijven inziet. Toch slaagt nog geen 10 procent van de maakbedrijven erin zich succesvol te positioneren als ‘digitale koploper’. In Nederland beschouwt maar liefst 71 procent zichzelf als ‘achterblijver’; wereldwijd is dat 65 procent. Ze geven aan vast te zitten in de beginfase van de digitale transformatie zonder concrete toekomstplannen.

Digitale transformatie onmisbaar

Uit het onderzoek blijkt dat 89 procent van de maakbedrijven in Nederland denkt dat hun bedrijf slechts één tot drie jaar kan overleven zonder enige investering in technologie. De boodschap is duidelijk: digitale transformatie is onmisbaar voor het voortbestaan van bedrijven in de maakindustrie. De turbulente markt, voortdurende verstoringen in de supply chains en de dreiging van klimaatverandering maken de transformatie alleen maar noodzakelijker.

Een kwart van de maakbedrijven beschouwt klimaatverandering als hoogste prioriteit. Toch loopt 84 procent van de bedrijven achter op het gebied van een solide duurzaamheidsstrategie en Environmental, Social en Governance (ESG)-initiatieven. Deze achterstand is groter dan het wereldwijde gemiddelde van 71 procent. Hoewel 42 procent van de Nederlandse maakbedrijven actief werkt aan ESG-initiatieven, blijft de kloof tussen ambitie en uitvoering volgens IFS nog altijd groot.

Keuzestress bedreigt achterblijvers

Het technologie-aanbod voor bedrijven is momenteel groter dan ooit. Ruim 80 procent van de respondenten beschouwt álle beschikbare technologie-opties als essentieel. Dit maakt besluitvorming een stuk lastiger en de keuzestress groot. Daarnaast staan binnen een organisatie de neuzen niet altijd dezelfde kant op. Hoewel bijna alle C-suite executives (94%) cloudcomputing als belangrijkste technologie voor digitale transformatie zien, leggen operationele medewerkers de focus juist op digital twins (85%) en AI (84%). Vice-presidenten daarentegen beschouwen IoT (81%) als prioriteit.

Mede door de overvloed aan keuzes en het onvermogen om de prioriteit van nieuwe technologieën te beoordelen, raken de digitale achterblijvers steeds verder achterop. Tegelijkertijd lopen maakbedrijven tegen allerlei andere uitdagingen aan. Zo hebben Nederlandse bedrijven moeite met het naleven van wet- en regelgeving (32%) en de complexiteit van de IT-omgeving (29%). Door deze uitdagingen riskeren de maakbedrijven een nog grotere achterstand en komt de bestaanszekerheid in gevaar, meent IFS.

Voordelen van nieuwe technologieën

Ondanks de uitdagingen blijft de Nederlandse maakindustrie hoopvol over de voordelen van nieuwe technologieën. Bij het herzien van hun supply chains past bijna iedereen (97%) geografische strategieën toe om de keten veerkrachtiger te maken. Digitale koplopers benutten geavanceerde methoden zoals scenarioplanning, terwijl bedrijven die achterblijven nog steeds afhankelijk zijn van geïsoleerde tools voor risicobeoordeling.

De respondenten verwachten ook dat duurzaamheidsinitiatieven een positieve invloed hebben op hun organisatie. ESG wordt niet langer gezien als een verplichting, maar als een belangrijke factor voor verbeteringen in doorlooptijd, productkwaliteit en nieuwe bedrijfsmodellen, zoals de circulaire economie.

Maakindustrie in beslissende fase

De maakindustrie bevindt zich volgens IFS in een beslissende fase. Veel bedrijven zien de urgentie van de digitale transformatie, maar blijven hangen in besluiteloosheid, in afwachting van bewezen resultaten of de steun van andere partijen. ‘Hoe langer deze bedrijven wachten, hoe verder ze achteropraken’, waarschuwt Maggie Slowik, Industry Director Manufacturing bij IFS. ‘In de huidige, onzekere markt zijn veerkracht en digitale volwassenheid niet alleen voordelen, maar noodzaak voor bestaanszekerheid.’