Logistieke sector West-Brabant zit te springen om personeel

De logistieke sector in West-Brabant is naarstig op zoek naar personeel. Daar blijkt echter moeilijk aan te komen. Raar, want bij het UWV puilen de kaartenbakken uit. Probleem is dat werkgevers en werkzoe-kenden elkaar niet kunnen vinden, bericht het AD van 8 november 2016.

De regio West-Brabant heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld als logistieke hotspot. Sinds 2014 kwamen er in deze sector een kleine 2000 banen bij. Volgens het AD investeerden twintig bedrijven als Forever 21, Van Oers United, Samsung en TGW Logistics de afgelopen twee jaar een bedrag van 200 miljoen in hun ondernemingen.

Veel bedrijven in de branche trekken Oost-Europese werknemers aan, maar ook die arbeidsmarkt raakt uitgeput. ‘De zoektocht in Europa gaat verder. Zo werken er bij ons ook mensen uit Portugal en Spanje; landen waar de werkloosheid hoog is. Daarnaast trekken we steeds meer Syriërs aan’, meldt Rob Hengst, bedrijfsmanager bij Bleckmann in Bergen op Zoom.

Tijd voor sexy imago

Wil Walravens, de voorzitter van het onlangs opgerichte Logistiek Platform Amerstreek, acht het ‘de hoogste tijd dat transport en logistiek in West-Brabant een sexy en dynamisch imago krijgen’. ‘Wij willen dat het onderwijs en onze sector beter weten wat ze aan elkaar hebben. Want nu ontbreekt het aan kennis.’

Volgens Walravens dreigt inmiddels op alle fronten – van laag- tot hoogopgeleid – een personeelstekort te ontstaan. Om jongeren ertoe te verleiden na hun opleiding voor transport en logistiek te kiezen, is het volgens het Logistiek Platform Amerstreek essentieel om bedrijven en onderwijs nader tot elkaar te brengen.

‘We zien het als onze taak jongeren tijdens hun opleiding ervan te doordringen dat het werk in de logistieke sector meer is dan alleen het verschuiven van dozen. Denk alleen al aan ontwikkeling van ICT, het bedenken van concepten voor magazijnen, het slimmer en duurzamer transporteren. Het is voor ons zo’n beetje de belangrijkste reden dat we het platform hebben opgericht’, aldus Walravens in het AD.