Logistieke sector verwacht lichte groei in opkomende markten

Managers uit de logistieke sector voorzien voor 2016 een lichte groei in de opkomende markten, ondanks hun zorgen over de achterblijvende economische groei in China, de schommelende olieprijzen en de verzwakte economie in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de ‘2016 Agility Emerging Markets Logistics Index’.

Na een turbulent jaar stelt 61 procent van de ondervraagde managers uit de logistieke sector dat het niet duidelijk is wat de economie het komende jaar gaat doen of dat ze meer volatiliteit verwachten in 2016. Ondanks deze voorzichtigheid stelt een ongeveer even groot aantal managers (59,4 procent) dat de door het Internationaal Monetair Fonds voorspelde groei van 4,7 procent in opkomende markten ‘wel correct’ is. Opkomende markten groeiden circa 3,6 tot 4,2 procent in 2015; minder dan de 4,5 procent in 2014.

De resultaten zijn onderdeel van een enquête onder meer dan 1100 managers uit de logistieke sector en de productieketen. Voor het zevende jaar op rij geeft de 2016 Agility Emerging Markets Logistics Index een momentopname van de gevoeligheden in de logistieke sector en heeft het eveneens een overzicht van de 45 belangrijkste opkomende markten. Hierbij wordt uitgegaan van de grootte van de markt, de economische voorwaarden, de infrastructuur en andere factoren die voor logistieke dienstverleners, expediteurs, rederijen en distributeurs interessant zijn.

India opkomende markt met meeste groeikansen

Voor de eerste keer zien professionals uit de productieketen India, en niet China, als de opkomende markt met de meeste groeikansen. In de algemene index-ranglijsten, gebaseerd op economische en sociale gegevens, klom India twee plaatsen naar nr. 3, direct achter China en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze stijging had India vooral te danken aan de sterke economische prestaties en de door de regering van premier Narendra Modi uitgevoerde hervormingen.

Opmerkelijk is ook dat Nigeria (nr. 17) en Egypte (nr. 22) allebei tien plaatsen stegen in het data-gestuurde deel van de index. Nooit eerder in de afgelopen zeven jaar was er een land dat zoveel plaatsen in de ranglijst steeg. De kansen van Nigeria, de grootste economie van Afrika, krijgen steeds meer aandacht sinds de regering de methodes om de economische prestaties te registreren, gemoderniseerd heeft. Voor Egypte geldt dat het economische klimaat in dit land onder het militaire bewind enigszins gestabiliseerd is.