Logistieke leveranciers

In de huidige economie, waarin bedrijven veel activiteiten uitbesteden, moeten innovaties veelal van toeleveranciers komen. Een goed voorbeeld hiervan is het Nederlandse bedrijf ASML, wereldmarktleider in machines voor de halfgeleiderindustrie. Dat leunt zwaar op de innovatiekracht van leveranciers, veelal zetelend in de directe omgeving van de hoofdlocatie in Veldhoven. Ook hightechbedrijven Apple en Cisco hebben hun productie en logistiek volledig uitbesteed. Het is opvallend om te zien dat voor productie en productontwikkeling de innovatie voor een groot deel afkomstig is van toeleveranciers, maar in de logistiek is die nog niet gemeengoed gezien de aanhoudende concurrentie op prijs. Blijkbaar zijn logistiek dienstverleners vaak nog steeds uitvoerende onderaannemers en nog niet altijd strategische leveranciers van logistiek.

Volgens de 2015 Third-Party Logistics Study is 53 procent van de uitbestedende partijen bezig het aantal logistiek dienstverleners te consolideren. Het uitbesteden van de logistiek aan een externe logistics control tower is de uiterste stap. Philips heeft deze mogelijkheid onderzocht, maar een 4PL-partij bleek het qua kosten niet veel beter te kunnen dan de producent zelf. De realiteit is dat het uitbesteden van een groot totaalpakket aan één logistiek dienstverlener goedkoper lijkt, maar dat dit uiteindelijk suboptimaal is. Eén supply chain is onvoldoende om de verschillende productcategorieën te bedienen. Uitbestedende bedrijven zullen dus met een netwerk van verschillende gespecialiseerde logistiek dienstverleners moeten blijven werken.

De recent ontwikkelde, gratis online tool Supply Chain Satellite biedt praktisch inzicht voor welke logistieke activiteiten het verstandig is om deze uit te besteden en aan welk type logistiek dienstverlener.

Waar elk type logistiek dienstverlener altijd mee kan scoren richting (potentiële) opdrachtgever is gedetailleerd inzicht geven in ‘Cost to Serve’ per logistieke activiteit voor een Stock Keeping Unit (SKU). In de 2015 Third-Party Logistics Study komt namelijk naar voren dat de kostenreductie van de logistiek en voorraad de afgelopen jaren met enkele procentpunten afnam; het effect van logistieke uitbesteding is kortom in omvang afgenomen. Wanneer een logistiek dienstverlener echter informatie over ‘Cost to Serve’ per SKU en per klant levert, kan de opdrachtgever betere beslissingen nemen. En dat is ook veel waard.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl