Logistieke kennispionier professor Ad van Goor (1948–2020) overleden

Ad van Goor

Met het overlijden van voormalig hoogleraar Ad van Goor is Logistiek Nederland een vooraanstaand ontwikkelaar van logistieke kennis ontvallen. Eén van de belangrijkste bijdragen van Van Goor is zijn introductie van een integraal logistiek concept, waarin de commerciële doelstellingen van een bedrijf moeten worden gekoppeld aan het besturingssysteem, het informatiesysteem en de personele organisatie. Enorm veel logistieke en supply chain professionals in Nederland hebben zich deze kennis in hun studietijd eigen gemaakt. Van Goor overleed op 11 november. Hij werd 72 jaar.

Van het studieboek ‘Werken met Logistiek’ zijn sinds 2008 ruim 160.000 exemplaren verkocht. In de ogen van Hessel Visser, die dit boek samen met Ad van Goor schreef, was hij een van de pioniers van het logistieke vakgebied. Meer dan dertig jaar werkte Visser met hem samen; ze schreven diverse boeken die stuk voor stuk hun plek in het onderwijs vonden. Van Goor was volgens Visser een perfectionist die zich tot op het laatst heeft ingezet voor het vakgebied logistiek.

Collega-professor Jack van der Veen van de Nyenrode Business Universiteit bestempelt Ad van Goor als een boegbeeld van de logistiek dat een leven lang interesse had in de ontwikkeling van praktische kennis en het uitdragen daarvan op allerlei wijzen (inclusief een sterke Vereniging Logistiek Management). ‘Maar bovenal was hij een geweldige collega en een warm mens’, aldus Van der Veen.

Vakgebied distributielogistiek

Van 1986 tot 1992 was Van Goor actief als hoogleraar Bedrijfskunde aan de Open Universiteit in Heerlen en gaf hier inhoud aan de vakgebieden Logistiek en Marketing. Vanaf 1992 tot en met 2011 was hij hoogleraar Logistiek aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vanaf 1998 tot 2005 was hij ook hoogleraar Logistiek aan de Universiteit Nyenrode.

Verder was Van Goor sinds 1984 parttime werkzaam als managementconsultant en belast met projecten op het gebied van distributielogistiek en supply chain management in uiteenlopende branches. Ook is hij redacteur geweest van de Kennisbanken Logistiek en Supply Chain Management. Bovendien was hij in verschillende administratieve functies actief bij de Vereniging Logistiek Management en bij de VEDIS, de Vereniging voor Distributie Economie. Van Goor was tevens lid van de Europese Logistieke Associatie (ELA) en de Amerikaanse beroepsorganisatie Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP).

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Op 26 april 2013 werd Ad van Goor vanwege zijn verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 12 november 2015 ontving hij ook de Persoonlijke Logistiek Prijs van de Vereniging Logistiek Management.