Logistiek vastgoed vertraagd opgeleverd

logistiek vastgoed

Ook de markt voor logistiek vastgoed wordt inmiddels getroffen door de tekorten aan personeel en materiaal in de bouw. Volgens CEO Joost Uwents van WDP, de Vlaamse ontwikkelaar van distributiecentra en tevens marktleider in Nederland, duren projecten die normaalgesproken een jaar kosten, nu al gauw anderhalf jaar.

Uwents meldt in het FD dat WDP niet alleen langer moet wachten tot er aannemers beschikbaar zijn, maar dat de bedrijven bovendien duurder zijn geworden. Ook is er sprake van schaarste aan bouwmateriaal als heipalen en isolatiemateriaal. Uwents: ‘Tijdens de crisis is een aantal fabrikanten van heipalen failliet gegaan en die capaciteit is nog niet terug, daardoor is de wachttijd nu lang.’

De problemen weerhouden WDP er niet van toch nog veel nieuwe projecten te starten. Bij Schiphol bijvoorbeeld. Daar verrijst een logistiek centrum dat wél binnen de geplande termijn van een jaar wordt afgerond. WDP had de grond daar al in bezit en beschikte ook al over een bouwer. Volgens Uwents was dat ook de reden dat ze een huurder aan konden trekken, omdat die vaak snel in een pand wil kunnen.

Samenwerken met vaste partners

Door samen te werken met vaste partijen en goede prijsafspraken te maken, slaagt WDP er volgens de topman ook in de oplopende bouwkosten onder controle te houden. ‘Wij werken al jaren met vaste partners. Vijf jaar geleden tijdens de crisis bouwden wij ook gewoon door. Dat wij ook werkgelegenheid bieden in mindere dagen werkt nu in ons voordeel’, aldus Uwents.

Overigens is de vraag naar logistiek vastgoed in ons land door de economische groei, strategische ligging en groeiende internetverkopen nog altijd groot. Uwents zal echter niet verbaasd zijn als in de regio rondom Schiphol leegstand ontstaat. Er wordt ter plekke veel nieuw gebouwd; vaak zonder zicht op een huurder. WDP start altijd pas met bouwen als zich al een huurder gemeld heeft.

Bron: FD