Logistiek Nederland wint VerkehrsRundschau Image Award

Nederland geldt als beste logistieke regio in de VerkehrsRundschau Markenstudie Image-Ranking. Dat is een marktonderzoek waarin de aantrekkelijkheid wordt bepaald van de Duitsland omringende landen als vestigingsplaats voor logistieke activiteiten. De eerste positie van Nederland is gebaseerd op een grote enquête onder logistieke beslissers in industrie en handel in Duitsland.

VerkehrsRundschau is een toonaangevend Duits tijdschrift met website over Transport en Logistiek. Gerenommeerde marktonderzoekinstellingen analyseren regelmatig in opdracht van VerkehrsRundschau de aantrekkelijkheid van Europese logistieke regio’s. In dat onderzoek worden ook prestaties van de grote logistieke dienstverleners in Duitsland beoordeeld in vijf categorieën: 1) stukgoed, 2) koeriersdiensten en expresse-vracht, 3) levensmiddelen- en consumentenlogistiek, 4) industriële contractlogistiek en 5) luchtvracht en maritiem transport. De beste regio’s en bedrijven in elke categorie worden beloond met de Image Award.

In de categorie ‘vestigingsplaats voor logistieke activiteiten’ bleef Nederland de landen Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Polen, Zwitserland, België, Spanje, Tsjechië, Rusland, Hongarije, Turkije, Denemarken, Slowakije en Roemenië voor. Eerder bleek ook al uit onderzoek van Prologis, Europe’s Most Desirable Logistics Locations, uitgevoerd door Eyefortransport, dat Nederland het goed doet als logistieke hotspot. Venlo is de meest aantrekkelijke vestigingslocatie van Europa, gevolgd door Rotterdam. Ook Tilburg-Waalwijk en Eindhoven scoren hoog.

Gouden driehoek

Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek, nam op 18 februari tijdens het VerkehrsRundschau Gala in het Bayerischer Hof in München de prijs in ontvangst. Hij bedankte het Nederlandse bedrijfsleven, de betrokken kennisinstellingen en de overheid voor hun inzet. ‘We hebben in die gouden driehoek binnen het topsectorenbeleid hard gewerkt aan kennisontwikkeling en innovaties die Nederland als ‘Gateway to Europe’ nóg aantrekkelijker maken. Ik ben erg trots op deze award. Het betekent erkenning van de gezamenlijke inspanningen binnen het Topsectorenbeleid om de aantrekkelijkheid van Nederland als logistieke vestigingsplaats verder te versterken.’

Veenman noemde ook dat Nederland, net als Duitsland, al jaren aan de top staat in de World Bank Logistics Performance Index (LPI). ‘We verwachten ook dit jaar weer een hoge score. Deze VerkehrsRundschau-verkiezing bevestigt dat beeld. Dat we zijn verkozen door onze Duitse buren – net als wij logistieke alleskunners – maakt deze prijs extra bijzonder’, aldus Veenman. Hij blikte tijdens de uitreiking ook alvast vooruit op een tweetal belangrijke events die op de agenda staan. Zo brengt Nederland als teken van de sterke vriendschaps-, handels- en logistieke relatie tussen Nederland en Duitsland van 12 tot en met 14 april een bezoek aan Beieren waarin onder meer de logistieke sector centraal staat.

Big Data Small World

Ook vestigde Veenman de aandacht op het Topsector Logistiek Congres ‘Big Data Small World’ op 22 april in de Amsterdam ArenA. ‘U kunt daar met eigen ogen zien wat Nederland op logistiek gebied te bieden heeft. We hebben voor dit thema gekozen omdat het gebruiken en combineren van data steeds belangrijker wordt voor bedrijven. Ook in de logistiek. Het slim koppelen van data maakt de mogelijkheden eindeloos. Denk aan het voorspellen van de vraag naar pakketdiensten, het opsporen van bottlenecks in de logistieke keten, het verbeteren van de ‘last mile’ en ‘crowd based’ afhandelen van pakketjes. Tijdens het congres komen al deze kansen rondom big data aan bod.’