Logistica Award 2019 is voor de Lowpad

Lowpad

De Lowpad van Eurotec is door de vakjury van de Logistica Award uitgeroepen tot beste logistieke innovatie van 2019. Het lage en omnidirectionele Automated Guided Vehicle vervoert bijna alle ladingdragers. Een nieuwe mijlpaal in de razendsnelle ontwikkeling van AGV’s, aldus de jury.

Eurotec ontving de award op dinsdag 5 mei – de eerste dag van vakbeurs Logistica – uit handen van juryvoorzitter René de Koster. De andere genomineerde noviteiten waren de Container Unloader van Copal Handling Systems, de Box Pick Cel van Robomotive en de VebaBox van VebaBox Cool Solutions. Behalve de vakprijs werd ook een publieksprijs uitgereikt; ook deze werd door Eurotec in de wacht gesleept.

‘Nieuwe mijlpaal’ in ontwikkeling AGV’s

De zeskoppige jury typeerde de Lowpad als een ‘nieuwe mijlpaal’ in de razendsnelle ontwikkeling van automatisch geleide voertuigen. Het voertuig is slechts 12 centimeter hoog en kan stellingkasten, rolcontainers en Deense karren optillen en verplaatsen. Onderscheidend zijn de aangedreven stuurwielen op de vier hoeken van het voertuig, waardoor de Lowpad vanuit stand in elke richting kan bewegen; ook diagonaal of in een bocht.

Navigatietechnologie

Daarnaast roemde de vakjury de navigatietechnologie van de Lowpad, waarvoor anders dan bij veel bestaande AGV’s geen voorzieningen in de omgeving aangebracht hoeven te worden. De Lowpad heeft aan een beeld van de vloer genoeg om zijn locatie met een nauwkeurigheid van enkele millimeters te bepalen. Een combinatie van veiligheidssensoren en safety bumpers zorgt ervoor dat medewerkers geen risico lopen als de Lowpad met lasten tot 600 kilo hun werkgebied binnenrijdt.

LowpadDe juryvoorzitter van de Logistica Award was ook lovend over de kwaliteit van de inzendingen. ‘Die lopen uiteen van innovatieve verbeteringen aan bestaande systemen tot nieuwe, concrete oplossingen. Alle innovaties zijn stuk voor stuk zeer toepasbaar in de dagelijkse logistieke praktijk’, aldus De Koster, hoogleraar logistiek & operations management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.