LogiMAT 2025: mobiele robots verleggen de grenzen in het warehouse

LogiMAT 2025

De beste graadmeter voor innovatie in het warehouse is de LogiMAT, de jaarlijks terugkerende vakbeurs in Stuttgart. De editie van dit jaar leverde het bewijs dat compacte, gerobotiseerde opslagsystemen zoals die van AutoStore en Exotec enorm populair zijn. SSI Schäfer liet zien dat mobiele robots ook geschikt zijn voor grote transportstromen. Wie nieuwe toepassingen van artificiële intelligentie hoopte te vinden, moest erg goed zoeken.

Door Marcel te Lindert

In 2019 verraste Exotec de bezoekers van de LogiMAT met een mobiele robot die niet alleen over de vloer kon rijden, maar ook in stellingen kon klimmen. Die vaardigheid stelde de robot in staat om voorraadbakken zonder hulp van liften en rollenbanen uit een opslagsysteem te halen en naar een orderpickstation te brengen. Dat leverde een flexibele en schaalbare oplossing op, die in de smaak viel van retailers als Decathlon, Uniqlo en Carrefour. Met als gevolg dat de robots van de Franse magazijninrichter inmiddels in meer dan 130 magazijnen over de hele wereld rijden en klimmen.

Zes jaar later heeft het succes van Exotec geleid tot navolging. De mobiele robots van de Oostenrijkse magazijninrichter Knapp en de Chinese magazijninrichters Atomix en Hai Robotics hebben hun grenzen verlegd en kunnen nu eveneens in stellingen klimmen. De robot van Atomix is een vrijwel exacte kopie van die van Exotec en heeft twee stellingen aan weerszijden van het gangpad nodig om zich omhoog te trekken. Daarentegen hebben de robots van Knapp en Hai Robotics genoeg aan één stelling, waardoor ze ook aan de buitenkant van het opslagsysteem omhoog kunnen klimmen.

Kubusvormige opslagsystemen

Het motto ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ is ook van toepassing op AutoStore, dat meer dan 75.000 robots in 1650 warehouses heeft geïnstalleerd. De LogiMAT liet meerdere varianten van dit succesvolle kubusvormige opslagsysteem zien, waaronder Ocado, Gridstore, Instapick en Volume Dive. Elke variant probeert een andere oplossing te bieden voor de zwakke plekken van AutoStore, zoals de geringe opslaghoogte met stapels van 16 voorraadbakken van 33 centimeter of 24 voorraadbakken van 22 centimeter. Afgelopen najaar breidde AutoStore de opslaghoogte al uit tot stapels van 18 of 26 voorraadbakken. Tijdens de LogiMAT meldt het bedrijf hard te werken aan nog meer innovaties in de opslagmethodiek.

Dat AutoStore – wellicht wakker geschud door de toenemende concurrentie – serieus werk maakt van innovatie, blijkt ook uit de orderpickrobot die samen met Berkshire Grey is ontwikkeld. Deze robotarm kan op een orderpickstation worden geplaatst en volgens AutoStore 90 procent van het assortiment van webwinkels verwerken. Ook AutoStore-copycat Ocado laat een orderpickrobot zien, maar dan in de vorm van een robotarm die bovenop het opslagsysteem is gemonteerd. Dat maakt het mogelijk om orders te picken zonder dat de voorraadbakken het opslagsysteem hoeven te verlaten.

10.000 dubbelspelen per uur

De meest grensverleggende innovatie levert SSI Schäfer met het FastBot-systeem (foto). Dit systeem bestaat uit mobiele robots die het transport van bakken of dozen tussen een shuttlesysteem en de bijbehorende orderpickstations voor hun rekening nemen. Tot nu toe waren magazijninrichters vanwege de benodigde capaciteit aangewezen op een wirwar van rollenbanen om de bakken of dozen op het juiste moment in de juiste volgorde naar het juiste orderpickstation te transporteren. Het installeren, aansturen en testen van al die rollenbanen was een tijdrovend en kostbaar proces.

Uit proefopstellingen en simulaties blijkt nu dat de FastBots van SSI Schäfer een capaciteit van 10.000 dubbelspelen per uur kunnen halen. Deze hoge capaciteit is allereerst te danken aan de gebruikte navigatietechnologie. Andere mobiele robots vinden hun weg via een raster van lijnen of QR-codes op de vloer. Ze kunnen alleen van richting veranderen door een hoek van 90 graden te maken. Elke keer als ze een hoek omgaan, moeten ze afremmen en weer optrekken, waardoor ze veel tijd verliezen. De FastBots daarentegen maken gebruik van vloernavigatie: door de visuele patronen in de vloer te scannen en herkennen, kunnen ze met een grotere nauwkeurigheid hun positie bepalen en efficiënte bochten rijden.

Daarnaast is de hoge capaciteit haalbaar door een centraal aansturingssysteem te gebruiken. Het systeem kent op elk moment de positie en rijrichting van iedere robot, wat het mogelijk maakt om efficiënte routes te rijden zonder botsingen. Als toch een keer een robot in storing schiet en stilvalt, wordt de desbetreffende locatie in het systeem afgebakend en rijden de andere robots eromheen. Een centraal aansturingssysteem maakt het bovendien mogelijk de robots in de juiste volgorde bij de orderpickstations te laten arriveren. Dat lukt niet met een decentraal systeem waarbij elke robot zelf zijn weg moet zoeken.

Innovatieprijs voor digital twin

Ietwat teleurstellend is het aantal innovaties rondom de inzet van artificiële intelligentie (AI) in het warehouse. De meeste AI-toepassingen op de beurs bestaan uit het gebruik van slimme camera’s om producten te herkennen en de beelden te vertalen in instructies voor orderpickrobots: een ontwikkeling waaraan al jarenlang wordt gewerkt. Daarnaast zetten steeds meer magazijninrichters AI in voor voorspellend onderhoud, een concept dat in andere sectoren al langer wordt toegepast. Bij voorspellend onderhoud worden data zoals temperatuur, energieverbruik en trillingen van machines en systemen met hulp van AI geanalyseerd. Als die data een afwijking vertonen, kan dat duiden op een naderende storing of een defect en kan een preventieve onderhoudsbeurt worden ingepland om erger te voorkomen.

De meest interessante AI-innovatie was van softwareleverancier PSI, dat een prijs kreeg voor zijn digital twin van een warehouse. Deze digital twin gebruikt AI om op basis van real-time data duizenden scenario’s door te rekenen en aanbevelingen voor optimalisatie van bijvoorbeeld orderpickprocessen te doen. Omdat deze digital twin gekoppeld is aan het warehouse managementsysteem van PSI, kunnen gebruikers deze aanbevelingen direct door de software laten uitvoeren. In een proefproject met 750.000 opslaglocaties en 700 medewerkers heeft dat geleid tot een reductie van orderpickroutes met maar liefst 31 procent. De productiviteit van het totale orderpickproces steeg in dit warehouse met 23 procent.

Mobiele robots efficiënter inzetten

AI kan ook helpen om mobiele robots efficiënter in te zetten. Dat stelt Lennart Held, hoofd mobiele robots van Infios (voorheen Körber Supply Chain Software). Infios levert warehouse managementsystemen, maar ook software om de inzet van robots te optimaliseren. ‘Robotleveranciers weten precies hoe ze een robot met een voorraadbak van A naar B moeten sturen. Maar ze weten niet welke artikelen in de voorraadbak liggen, waarom die artikelen nodig zijn en wanneer ze gepickt moeten worden. Misschien moet die robot niet van A naar B, maar naar C of D.’

Held noemt een project waarbij een slimmere aansturing van robots heeft geresulteerd in een 25 procent betere efficiëntie. ‘Die besparing hebben we kunnen realiseren omdat we weten welke orders we de komende drie dagen kunnen verwachten. Die informatie gebruiken we om het opslagsysteem te prepareren, zodat we efficiënter kunnen orderpicken’, legt Held uit. ‘Daarvoor is meer data en intelligentie nodig dan de gemiddelde robotleverancier in huis heeft.’