Live data delen met iShare op ICT & Logistiek

Bezoekers van de vakbeurs ICT & Logistiek krijgen deze week de eerste live transacties met iShare te zien. Daarmee komt het drempelloos delen van data in de logistiek weer een stap dichterbij. Met het afsprakenstelsel iShare is het vanaf 2018 mogelijk dat iedereen met iedereen op een simpele en gecontroleerde manier data deelt. Ook met tot dusver onbekende partijen.

Aan de voorloper van het huidige afsprakenstelsel, die net voor de zomer werd gelanceerd, werkten meer dan twaalf publieke en private partijen uit de logistiek. Sindsdien hebben tientallen organisaties het stelsel in de praktijk beproefd en verder verfijnd. Als resultaat daarvan kunnen nu tijdens de vandaag gestarte beurs ICT & Logistiek in de Jaarbeurs in Utrecht de eerste live transacties op basis van iShare aan het publiek getoond worden.

De transacties laten zien hoe verschillende partijen uit de logistieke keten op basis van een concrete gebruikssituatie met elkaar data delen, waarbij de ene partij het recht op het inzien van zijn data delegeert aan een bestaande relatie die het vervolgens weer verstrekt aan diens relatie. De transactie toont niet alleen het gemak waarmee dat kan, maar ook hoe de dataeigenaar met iShare de zekerheid heeft dat zijn data gedeeld worden met een betrouwbare partij, en hoe hij te allen tijde de controle over zijn data houdt.

Vertrouwensnetwerk creëren

‘De live transacties laten zien hoe iShare bijdraagt aan het creëren van een vertrouwensnetwerk waarbinnen meerdere logistieke partijen met elkaar drempelloos data kunnen delen. Er liggen met iShare grote kansen voor nog meer samenwerking in de keten, het verder verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van de CO2-uitstoot in de sector’, aldus Michiel Haarman, programmamanager van het Neutraal Logistiek Informatie Platform en – namens Topsector Logistiek – opdrachtgever van iShare.

Eind van het jaar ronden de co-creatiepartners hun werkzaamheden af en leveren zij de nieuwe versie van het afsprakenstelsel op. Begin 2018 nemen de eerste ‘launching customers’ iShare in gebruik. ‘Onze co-creatiepartners hebben een buitengewone klus geklaard. In minder dan een jaar hebben zij gezamenlijk een afsprakenstelsel afgeleverd dat geschikt is voor iedereen in de sector: voor alle modaliteiten, grote en kleine organisaties, publieke en private partijen, vragers en aanbieders van data én hun softwareleveranciers’, meldt Mariane ter Veen, projectmanager iShare.

De eerste live transacties worden dagelijks van 14.00 tot 14.30 uur getoond tijdens ICT & Logistiek van 28 tot en met 30 november in het iShare Works Theater in de Jaarbeurs in Utrecht. Locatie: hal 3, stand A011.