Linda van de Maat, ETNA: ‘Doel is lead times te verkorten van drie weken naar twee dagen’

Linda van de Maat

Steeds vaker kiezen bedrijven en horecazaken voor eerlijke koffie. Die eerlijke koffie zou dan ook uit een eerlijke machine moeten komen, vinden ze bij ETNA Coffee Technologies. Op welke manier realiseert ETNA zo’n duurzame machine? En wat merkt de klant hiervan in de dagelijkse praktijk?

ETNA werd in 1856 opgericht in Breda als ijzergieterij en verhuisde in 1983 naar de Achterhoek. Het bedrijf maakte in de beginjaren onder andere fornuizen en breidde het assortiment uit met keukenapparatuur zoals kookplaten. In de jaren na de verhuizing naar de Achterhoek wisselde het bedrijf verschillende malen van eigenaar en in 1999 ontstond naast de keukentak een zelfstandig bedrijf voor koffiemachines, ETNA Coffee Equipment.

Door wat tegenslag werd echter in 2012 het faillissement aangevraagd. Twee oud-werknemers, Joop Veenhof en Richard Vogelzang, hadden zoveel passie voor koffie en de techniek van het koffiezetten, dat ze een doorstart waagden. ETNA Coffee Technologies was geboren. Enkele jaren later, in 2018, werd besloten om een commercieel directeur, Peter Jager, aan te trekken. Zo ontstond een driehoofdige directie. Vorig jaar besloot Joop Veenhof terug te treden als directeur en trad Linda van de Maat aan als Operations Director. Die wisseling binnen het directieteam luidt een nieuwe fase van het bedrijf in.

Wat valt er allemaal onder jouw verantwoordelijkheid als Operations Director?

‘Ik ben verantwoordelijk voor assemblage, supply chain, HR en ICT. We ontwerpen onze machines zelf. Hier in Doetinchem doen we de assemblage, de verschillende componenten worden bij gespecialiseerde leveranciers geproduceerd. We leveren onze machines via dealers aan de zakelijke markt: kantoren, horecazaken en andere bedrijven die hun personeel of gasten graag voorzien van goede koffie, die komt uit een makkelijk te bedienen apparaat. Op dit moment komt het grootste deel van onze omzet nog uit Nederland, maar we expanderen snel en hebben nu ook sales-vestigingen geopend in Duitsland, Denemarken en Polen.’ … … …

Verder lezen?