Lidl reduceert CO₂-uitstoot logistiek met 40 procent

Lidl

Lidl heeft als eerste supermarkt in Nederland de 3-sterrencertificering Lean & Green ontvangen voor de CO₂-reductie in haar logistieke activiteiten. In een tijdsbestek van zeven jaar wist Lidl de CO₂-uitstoot met ruim 40 procent terug te dringen.

Ruud Metten (foto, tweede van rechts), Manager Logistieke Inkoop & Innovaties bij Lidl, laat weten trots te zijn op het behalen van deze derde Lean & Green Star. ‘We zien dit als een erkenning voor de stappen die we samen met onze transporteurs hebben gezet op weg naar een verdere verduurzaming van ons bedrijf’, aldus Metten.

Lean & Green is een CO₂-reductieprogramma waar zowel verladers als bedrijven binnen de logistieke dienstverlening aan deel kunnen nemen. ‘Erg gaaf dat Lidl als eerste supermarkt in Nederland deze mijlpaal heeft weten te behalen’, meldt Jan van Nunen (foto, tweede van links) van Lean & Green. ‘Doordat Lidl Nederland de rit- en brandstofdata heel nauwkeurig monitort, verliep dit traject zeer soepel. Ze bewijzen hiermee dat je met inzicht, goede maatregelen en de juiste sturingsinformatie ver kunt komen op het gebied van duurzaamheid.’

Elektrificatie wagenpark

Lidl zet zich, samen met haar transporteurs, al jaren in voor duurzaam transport. De supermarkt wist in zeven jaar tijd een reductie van ruim 40 procent CO₂-uitstoot per ton vervoerd gewicht te realiseren. Dit werd onder andere bereikt door het elektrificeren van het wagenpark én de uitbreiding van het aantal vrachtwagens met bio-lng.

Ook het nieuwe planningssysteem, waardoor de vrachtwagens nog efficiënter, met een zo hoog mogelijke beladingsgraad, ingepland kunnen worden, had een aandeel in de driesterrencertificering. Op de terugweg nemen de chauffeurs alle reststromen uit het filiaal weer mee voor recycling en voorkomen zo ‘lege kilometers’.

Distributiecentrum Almere

Vorig jaar opende Lidl ook al haar nieuwe en compleet gasloze distributiecentrum (dc) in Almere. Daarvoor ontving ze het 5-sterrenkeurmerk BREAAM outstanding, in navolging van de dc’s Oosterhout en Waddinxveen. Vanuit Almere worden de filialen in Noord-Holland en Flevoland bevoorraad. Bij een aantal filialen gebeurt dat elektrisch, onder meer bij het duurzaamste Lidl-filiaal in Almere Oosterwold. Het dc is ook voorzien van een eigen snellaadplein voor elektrische vrachtwagens.

De komende jaren wil de supermarktketen haar transport verder verduurzamen door de inzet van nog meer elektrische voertuigen en het gebruik van fossielvrije brandstoffen zoals bio-lng.