Lelystad krijgt megadistributiecentrum Inditex

Het Spaanse modeconcern Inditex gaat in Lelystad een groot Europees distributiecentrum bouwen. Inditex is het moederbedrijf van onder meer Zara, Pull & Bear en Bershka. Het dc wordt gevestigd op een lap grond van 35 hectare op bedrijventerrein Larserpoort.

Inditex, één van ’s werelds grootste kledingconcerns, koopt de grond van Lelystad Airport Businesspark (LAB), het ontwikkelingsbedrijf van de gemeenten Lelystad en Almere en de provincie Flevoland. Het is het eerste distributiecentrum van Inditex buiten Spanje. De bouwkosten worden geraamd op zo’n 100 miljoen euro.

De keuze van Inditex voor Lelystad is overigens opvallend, omdat de stad tot op heden niet wordt gezien als een van de logistieke hotspots van Nederland. Dit in tegenstelling tot steden als Venlo, Tilburg, Waalwijk en Schiphol, met name dankzij hun goede verbindingen met water- of luchtwegen.

Schiphol belangrijk logistiek knooppunt

‘Schiphol is voor Inditex een belangrijk logistiek knooppunt en ligt vlakbij’, verklaart Rob Verhoeff, directeur van LAB, de keuze voor Lelystad in het FD van 6 mei 2017. ‘En Flevoland biedt de ruimte voor zo’n grootschalige ontwikkeling.’ Het stuk grond meet bijna zeventig voetbalvelden, een oppervlak dat volgens Verhoeff niet overal beschikbaar is.

Daar kwam bij dat Inditex snel met de bouw wilde kunnen starten. ‘Dat kon omdat het centrum past binnen het bestemmingsplan, dus er was geen vertraging door procedures.’ Het distributiecentrum moet al in 2019 operationeel zijn en levert in eerste instantie zo’n 400 banen op.

Ontspannen arbeidsmarkt

Volgens Verhoeff speelde daarnaast ook de beschikbaarheid van personeel een belangrijke rol voor het concern. ‘De arbeidsmarkt in Flevoland is redelijk ontspannen, en sluit goed aan bij de vraag van Inditex.’ Rond Venlo en Tilburg wordt het volgens de LAB-directeur steeds moeilijker om aan personeel te komen.