Leiderschap

Als supply chain manager bent u dagelijks druk met het managen van de supply chains waarin uw bedrijf actief is. Op basis van de bedrijfsdoelen heeft u de strategie bepaald. Het komt erop aan dat uw bedrijf zijn producten en diensten op efficiënte wijze aan de klanten levert. U neemt het voortouw en zorgt voor een soepel draaiende machine.

Vooral in moeilijke omstandigheden komt het aan op leiderschap. Uw inzichten en vermogen om te anticiperen en te reageren zullen bepalend zijn of een verstoring leidt tot vertraging in levertijden en in klantenservice. Uw leiderschap is een kritische succesfactor in de supply chain. Ik moest hieraan denken toen ik deze zomer Louis van Gaal zag acteren tijdens het WK voetbal in  Brazilië. Hij behaalde met het Nederlands elftal een resultaat dat de kritische Nederlanders niet voor mogelijk hielden.

In de wijze waarop Van Gaal de leiding nam in het proces richting de derde plaats op het WK zijn veel elementen herkenbaar die ook in uw functioneren als supply chain-leider van belang zijn. Zo bepaalde Van Gaal heel duidelijk vooraf de strategie en communiceerde dit aan direct en indirect belanghebbenden (KNVB, team en supporters). Hij zorgde ervoor dat zijn aanpak voor niemand een verrassing was en had goed met zijn bazen afgestemd dat zijn tactiek de beste manier was om de doelstelling, halve finale, te realiseren. Van Gaal hield onvoorwaardelijk vast aan zijn visie, van strategie tot uitvoering.

Opvallend was dat hij anderen de ruimte gaf om uit te blinken. Arjen Robben was de absolute ster van het team. Daarvoor kreeg hij alle ruimte van zijn trainer, zowel op als naast het veld. Als we dit vertalen naar onze supply chain-omgeving, dan is ruimte geven aan talentvolle teamspelers een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van je team. Als het daarbij lukt om diversiteit in het team aan te brengen, creëer je een topformatie. Met tien spelverdelers, louter waterdragers of twee keepers win je niet. Balans in het team is van groot belang.

Van Gaal hield de regie in handen. Met doordachte ingrepen en bijsturing, zoals het omzetten van de tactiek en het inbrengen van een frisse keeper voor de penaltyreeks, zorgde hij ervoor dat elk talent optimaal werd benut. Blijf als ketenregisseur altijd de controle houden, geef de goede richting aan en zorg voor een optimale supply chain. Lukt het u dan ook om een veel beter resultaat te leveren dan uw omgeving van u verwacht?

Piet van der Plas, PwC Advisory
Strategy & Operations