Leiderschap centraal bij Supply Chain Professional 2014

De verkiezing van Supply Chain Professional 2014 staat hoofdzakelijk in het teken van leiderschap en analytische vaardigheden. Uitgever Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine: ‘Er wordt veel over leiderschap gesproken, maar het blijft nog onduidelijk hoe supply chain professionals daaraan invulling moeten geven. De verkiezing kan daarin meer duidelijkheid scheppen.’

De focus op leiderschap betekent dat alle kandidaten een assessment over zogenoemd Rond Leiderschap ondergaan. Samen met Michel van Buren van BLMC, interim- en recruitmentbureau, en juryvoorzitter Jack van der Veen, hoogleraar supply chain management aan Nyenrode Business Universiteit, is besloten deze vernieuwende en wetenschappelijke verantwoorde assessment toe te passen. De resultaten van deze assessment zullen nadrukkelijk meewegen in het oordeel van de jury.

De focus op leiderschap weerspiegelt de groei die het vakgebied volgens uitgever Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine doormaakt. ‘Toen we in 2008 de verkiezing voor het eerst organiseerden, was leiderschap nog geen thema. Nu wordt er veel over gesproken, maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke leiderschapsstijlen supply chain professionals nodig hebben en hoe ze die moeten toepassen. De kandidaten die meedoen aan de verkiezing zijn stuk voor stuk professionals die hun sporen in het vakgebied hebben verdiend. Als we zien hoe zij invulling geven aan het begrip leiderschap, kunnen we daarvan allemaal leren.’

Analytische vaardigheden

Naast leiderschap zal ook de business case rondom het fictieve bedrijf Kinoa wederom een belangrijke rol in het verkiezingsproces innemen. De door BLMC ontwikkelde business case is ook voorgaande jaren al gebruikt, maar is nu uitgebreid en aangescherpt. ‘Alle kandidaten krijgen de rol van supply chain director bij Kinoa. Wat gaan ze doen om het bedrijf er weer bovenop te helpen?’, zegt Lofvers.

Nieuw praktijkelement naast de business case is het gebruik van de door SAS ontwikkelde intuïtieve applicatie Visual Analytics. Hiermee kunnen de kandidaten spitten in kwantitatieve data van een ander fictief productiebedrijf. ‘Dankzij deze applicatie kunnen we de kandidaten testen op hun analytische vaardigheden. In deze tijd waarin de hoeveelheid data snel toeneemt en beslissingen steeds meer met data kunnen worden onderbouwd, wordt deze competentie steeds belangrijker. Een supply chain-directeur is misschien niet zelf elke dag bezig met het analyseren van data, maar hij moet wel in staat zijn om die data te interpreteren’, aldus Lofvers.

Zowel het leiderschapsassessment als de business case zijn onderdeel van de voorverkiezing, die Supply Chain Magazine, SAS en BLMC gezamenlijk organiseren. De voorverkiezing vindt plaats op woensdag 16 april op het kantoor van SAS in Huizen. Na de voorverkiezing zal de jury bekendmaken welke kandidaten doorgaan naar de finale. Die vindt plaats op woensdag 4 juni tijdens een boottocht door het havengebied van Rotterdam.