Leidende beslissingen

s

In de huidige tijd van grote economische en politieke instabiliteit is er vaak een roep om leiderschap te horen. Maar zelden wordt stilgestaan bij waar leiderschap echt tot uiting moet komen, namelijk bij het nemen van beslissingen.

David Snowden en Mary Boone schreven in het artikel ‘A Leader’s Framework for Decision Making’, gepubliceerd in Harvard Business Review in 2007, dat verschillende omstandigheden verschillende soorten reacties vereisen. In een simpele context zijn oorzaak en gevolg voor iedereen helder – en dus ook de respons.

Een gecompliceerde context kan verschillende juiste antwoorden bevatten en hoewel er een duidelijke relatie is tussen oorzaak en gevolg kan niet iedereen deze zien. Leiders moeten aanvoelen, analyseren en ten slotte beslissen.

Bij een complexe context, waarin de meeste bedrijven zich momenteel bevinden, zijn de juiste antwoorden totaal niet te achterhalen. Leiders moeten eerst aftasten en laten informeren, vervolgens aanvoelen en dan beslissen. In een chaotische context is het zoeken naar het juiste antwoord zinloos. Een leider moet hier eerst handelen om orde te herstellen, bepalen waar stabiliteit is en ten slotte de situatie naar de complexe context transformeren.

De leiderschapscoach Marshall Goldsmith hielp tien jaar geleden Ford-topman Alan Mullaly bij de spectaculaire turnaround, toen deze autofabrikant op het randje van een faillissement balanceerde. Goldsmith zorgde voor onderlinge openheid bij de topmanagers van Ford, die durfden toe te geven dat ze geen idee hadden waar te beginnen. Veel CEO’s maken volgens Goldsmith de fout hun mond open te doen als ze het zelf niet weten. Hun halfbakken suggesties komen dan altijd over als orders.

Napoleon was een groot (supply chain) leider. Hij was voor zijn tijd heel toegankelijk en luisterde naar zijn generaals en gewone soldaten. In 1812 besloot hij tijdens de veldtocht in Rusland in een vlaag van grootheidswaanzin tegen het advies van zijn generaals in Moskou te veroveren. Hij dacht met een gecompliceerde, maar voor hem bekende supply chain te  maken te hebben, maar Rusland bleek echter een onverwacht complexe. Deze beslissing leidde tot de totale destructie van de Grande Armeé en uiteindelijk ook tot de ondergang van keizer Napoleon.

Echte leiders weten de context en de supply chain goed in te schatten en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl