Ledger Leopard zet met overname in op blockchain-toepassingen voor logistiek

blockchain

Blockchain-specialist Ledger Leopard heeft het innovatieve Nederlandse techbedrijf Tagologic overgenomen. De overname stelt Ledger Leopard in staat om zich, naast de zorgsector, op het verder ontwikkelen van innovatieve blockchain-toepassingen voor de logistieke sector te richten.

Ledger Leopard is een internationale organisatie die een blockchain-platform faciliteert voor zowel ontwikkelaars, het bedrijfsleven als de (rijks)overheid. CEO Johan Mastenbroek noemt de overname van Tagologic ‘een logische volgende stap’ in het verder ontwikkelen van blockchain-applicaties binnen de logistieke sector en andere toepassingen in de zorg.

‘Voor de farmaceutische industrie, ziekenhuizen en andere partijen binnen de zorg is het letterlijk van levensbelang om te kunnen controleren of geneesmiddelen authentiek zijn en welke stappen deze na productie hebben doorlopen in de distributieketen’, aldus Mastenbroek.

‘Digital twin’

Sinds 9 februari van dit jaar worden ziekenhuizen en apotheken al door de EU verplicht om dit nog beter te controleren. Voor Ledger Leopard biedt de TTAG-toepassing van Tagologic in combinatie met blockchain hiervoor een oplossing. De TTAG is een technologie waarmee elk individueel fysiek product een unieke digitale identiteit krijgt, een zogenoemde ‘digital twin’. Fysieke producten, zoals geneesmiddelen, gaan hierdoor deel uitmaken van ‘the Internet of Things’. Deze TTAG kun je uitlezen door op het product een slimme streepjescode, zoals bijvoorbeeld een QR-code of RFID/NFC-chip, met de smartphone te scannen.

Combi blockchain en TTAG

Consumenten, producenten en andere partijen in de distributieketen kunnen zo eenvoudig zien waar hun product geproduceerd is, waar het zich bevindt in de distributieketen en of het product authentiek is. Ook kunnen producenten nog aanvullende productinformatie toevoegen aan de TTAG, bijvoorbeeld een digitale handleiding voor de consument. ‘Het scannen van de huidige generatie streepjescodes helpt consumenten nog niet om te controleren of ze een echt product in handen hebben. Met de combinatie van blockchain en de TTAG-toepassing willen we daar verandering in brengen en de logistieke processen voor bedrijven efficiënter, transparanter en veiliger maken’, aldus Mastenbroek.