Larry Ellison treedt terug bij Oracle

Oracle-oprichter Larry Ellison is niet langer actief als CEO van het softwarebedrijf, bericht NOS.nl op 19 september 2014. Hij wordt opgevolgd door Mark Hurd en Safra Catz, die allebei al in dienst waren van het bedrijf.

In 1977 investeerde Ellison 1200 dollar in Oracle om bedrijfssoftware te gaan maken. Het werd een van de grootste bedrijven in het veld. Inmiddels is Ellison met 51 miljard dollar op de bank een van de rijkste inwoners van de VS. Hij bezit een kwart van de aandelen en is daarmee ook nog altijd de grootste aandeelhouder van Oracle.

 

Het vertrek van Ellison komt op een moment dat de bedrijfstak veel veranderingen doormaakt. In plaats van licenties te betalen voor software kiezen veel bedrijven er inmiddels voor software in de cloud te leasen. Door die ontwikkelingen hopen nieuwe bedrijven klanten weg te kapen bij Oracle.

Overigens heeft ook Oracle de cloud-dienstverlening de laatste jaren sterk uitgebreid met zakelijke SaaS-applicaties op het gebied van human capital management, customer experience, enterprise resource management, back-up en data-as-a-service.

Ellison, zeventig jaar inmiddels, houdt overigens wel een belangrijke rol binnen het bedrijf. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur en tevens baas van de ontwikkelingsafdeling van Oracle.