Landmacht wil samenwerken om vertrouwen terug te winnen

‘De krijgsmacht loopt als zand door de vingers. Een kwart van onze medewerkers heeft nog vertrouwen in de toekomst. We moeten onze geloofwaardigheid terugkrijgen’, dat zei luitenant-generaal Mart de Kruif, Commandant Landstrijdkrachten, op 30 oktober 2013. Het hoofdthema tijdens de derde editie van het Materieellogistiek Diner van Defensie in Stroe was samenwerking, met als subthema personeel.

Landmachtkolonel Hans Damen, die het Materieellogistiek Commando Land aanstuurt, had het onderwerp niet actueler kunnen kiezen. Nog diezelfde ochtend werden de resultaten van een onderzoek onder duizend defensiemedewerkers door militaire vakbond AFMP bekendgemaakt. Het blijkt dat bijna 70 procent van mening is dat de top niet weet wat er leeft op de werkvloer en voor bijna 90 procent van de respondenten geldt dat de minister van defensie niet weet wat er op de werkvloer leeft. Aan de respondenten was gevraagd of zij opnieuw zouden kiezen voor defensie als werkgever. Slechts 25 geeft aan dat te doen.

Matlogdiner 2013 19Nergens is het vertrouwen van het personeel en de beschikbaarheid van goed materieel zo nauw met elkaar verbonden als bij defensie. Defensiemedewerkers willen zich niet druk hoeven maken over hun baan, hun inkomen, hun materieel, of onnodige onveiligheid. Maar dat doen ze momenteel wel. Ze maken zich zorgen dat ze door de bezuinigingen hun werk niet meer veilig kunnen doen. En juist luitenant-generaal De Kruif is hierin erg ambitieus. Hij wil naar eigen zeggen versnellen in een tempo wat enige naam mag hebben. ‘Opdat ik in ieder geval geen Apple 1 krijg als er al een Apple 8 op de markt is. Dat we kunnen vechten als het moet, als niemand anders het kan.’

Matlogdiner 2013 22De Kruif realiseert zich al te goed dat hij zich veel op de hals haalt. Hij benadrukt wat er bereikt is. In april 2013 was er sprake van dat er een volledig pantserinfanteriebataljon zou worden opgeheven. Ook de locatie Assen zou dichtgaan. ‘De discussie of de brigadestaf dan nog wel nodig zou zijn, zat eraan te komen. De minister en CDS (Commandant der Strijdkrachten, red.) hebben intussen enorm hun best gedaan en de situatie is nu anders; het bataljon leeft nog. Maar er is meer aan de hand. In Amersfoort komt een afdeling Concept Development & Implementation van meer dan 150 mannen en vrouwen van alle niveaus, waar ik alles kan testen; waar ú alles kan testen. En we gaan weer op missie; Mali gaat een enorm effect hebben op de krijgsmacht’, aldus De Kruif, die het vijfgangendiner na de spoom verliet om zich weer te voegen bij zijn Belgische collega Generaal Majoor De Vos die bij hem op bezoek was.

Digital natives

Matlogdiner 2013 06Tussen de gangen door namen verschillende andere sprekers het woord, waaronder Edwin Tuyn van Inspired-Search. Hij deed zijn verhaal over generatie Y, die in de supply chain-sector momenteel zijn intrede doet op de werkvloer. Een generatie die betekenisvol werk wil doen en de status quo ter discussie stelt. ‘Geef context over de toegevoegde waarde in de acties die ze moeten doen’, was het advies van Tuyn.

Defensie heeft echter vooral interesse in de generatie die daar weer op volgt: Generatie Z, de zogenoemde digital natives. Volgens Tuyn zijn er op de werkvloer nog geen hele sterke kenmerken aan deze groep te geven. ‘We praten over 16-jarigen die we nog niet mogen aannemen’, vervolgde Frits van Dooren, directeur P&O Landmacht. Defensie doet daarom intensief zaken met ROC’s. Burgerinstructeurs geven militaire opleidingen op het VMBO. Hiermee loopt defensie voorop met verankering van onderwijs. ‘We willen het brede palet. We zijn voor 75 procent afhankelijk van die stroom. We willen een brug slaan naar het bedrijfsleven. We kijken naar uitwisselingsopties met het bedrijfsleven.’

Matlogdiner 2013 27Een dergelijke uitwisseling met het bedrijfsleven werd diezelfde avond nog beklonken. Eric van Dijk van Slimstock, specialist in voorraadoptimalisatie, tekende ter plekke een samenwerkingscontract met defensie. Er wordt een gezamenlijk team van vier mensen opgezet die gezamenlijk opdrachten gaan uitvoeren binnen en buiten defensie.