Kunststofindustrie wil andere aanpak van recycling

Het recyclingsysteem van kunststoffen in Nederland kan stukken beter. Dat meldt de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunst-stofindustrie (NRK) in het Masterplan Kunststof Kringloop. De gerecyclede kunststof – recyclaat – is matig van kwaliteit en de hoeveelheid gering. Daardoor wordt het nu vooral gebruikt in laagwaardige toepassingen, bericht het FD van 3 oktober 2016. Met het masterplan moet daar verandering in worden gebracht.

De kunststofindustrie bestaat vooral uit midden- en kleinbedrijven, terwijl hun leveranciers en afnemers grote concerns zijn in de chemie, voedings-, verpakkings-, auto- en elektronica-industrie. Als het aan de sector ligt, wordt het recyclaat straks ook in hoogwaardiger producten verwerkt; in verpakkingen bijvoorbeeld, goed voor 40 procent van alle geproduceerde kunststoffen. Ook zou er veel minder materiaal in verbrandingsovens moeten belanden.

Uitgangspunt van het masterplan is dat er een einde moet komen aan de scheiding tussen enerzijds de productieketen – die loopt van grondstoffen tot afval – en anderzijds de recyclingbranche. ‘We moeten naar een circulaire economie’, meent Erik de Ruijter, directeur beleid en advies bij de NRK. ‘De kosten van recycling zijn nu niet bij de productieprijs inbegrepen. Het waste management wordt betaald door de gemeente, de maatschappij dus.’

Stappenplan

Het masterplan is een stappenplan voor overheid, grondstofproducenten, fabrikanten van consumentenproducten en de consument zelf. Doel is dat zoveel mogelijk kunststofafval wordt omgezet in recyclaat. Bedrijven in de hele supply chain dienen daaraan hun bijdrage te leveren. ‘Er is veel energie verbruikt om plastic te maken. Benut die waarde’, aldus Christiaan Bolck, programmamanager toegepast onderzoek op het gebied van duurzame materialen aan Wageningen UR.

Volgens het FD verwerkt een concern als Philips al zes jaar recyclaat in zijn producten. ‘Wij gebruiken dit jaar naar verwachting 1 miljoen kilo gerecycled plastic. Ons nieuwste product is een stofzuiger, waarvan de onderkant deels wordt gemaakt van gerecyclede kunststof uit oude Philips-stofzuigers’, meldt Eelco Smit, directeur duurzaamheid bij Philips, in de krant.

Standaardisatie

Smit benadrukt de noodzaak van standaardisatie van de recyclaatstromen. ‘De in de naaste toekomst in Nederland opgebouwde ervaring vormt een eerste stap voor Philips, en ook voor andere bedrijven, om deze technologie wereldwijd uit te rollen. Standaardisatie maakt recycling voor alle partijen gemakkelijker. Zo bereiken we echt een gesloten kringloop’, aldus de Philips-directeur in het FD.