Koopman zet blockchain in voor de automotive supply chain

Koopman

De Koopman Logistics Group gaat blockchain-technologie inzetten om logistieke processen in het vervoer en opslag van nieuwe en gebruikte auto’s volledig te digitaliseren. Het bedrijf is daarmee naar eigen zeggen de eerste logistieke dienstverlener in Europa die met blockchain aan de slag gaat. Er kunnen volgens Koopman zeer grote kostenbesparingen mee worden gerealiseerd in de logistieke keten.

Deze maand nog zal Koopman de eerste auto afleveren waarvoor geen papieren vrachtbrief is aangemaakt. Voor de opdrachtgever van het transport, Pon Logistics, betekent dit een volledige digitalisering van het vervoer van de auto van de opslaglocatie naar de dealer. Daarmee wordt het afleverproces in zijn geheel digitaal afgehandeld. Omdat het hele proces zich in een blockchain-omgeving bevindt, zijn data optimaal beveiligd en niet te veranderen.

Manipulatie niet meer mogelijk

‘Als eerste logistieke automotive-dienstverlener in Europa hebben wij het gehele logistieke proces gedigitaliseerd door middel van blockchain’, meldt Jon Kuiper, CEO van Koopman Logistics Group. ‘Blockchain maakt het mogelijk om logistieke data versleuteld op te slaan, zodat manipulatie niet meer mogelijk is. Door in de hele logistieke keten alle data van het voertuig vast te leggen, geven we onze klanten enorme mogelijkheden om het inzicht in hun keten te vergroten en hun processen te optimaliseren.’

Volgens Kuiper wordt op deze manier ook voorkomen dat er met kilometerstanden wordt gefraudeerd, een bekend probleem bij de internationale verkoop van gebruikte voertuigen. ‘Daarnaast helpen we de grote automobiel-fabrikanten waarvoor wij werken, om voor hun dealers meer inzicht te verschaffen over het daadwerkelijke moment van levering van de bestelde auto’, aldus Kuiper.

Besparingen in processen

Dankzij blockchain-technologie kunnen naast ‘track & trace’ ook alle overdrachtsprocessen in de keten worden gedigitaliseerd. Denk daarbij aan de vrachtbrief, douaneprocessen, facturatie en betaling. Omdat data in een blockchain onveranderbaar zijn, kunnen processen als facturatie en betaling volledig worden geautomatiseerd, wat enorme besparingen in processen kan opleveren.

Tot de klanten van Koopman behoren automobielfabrikanten, importeurs en grote fleetowners. Na de operationele tests van het volledig digitaliseren van het logistieke proces met behulp van blockchain zal Koopman Logistics Group de technologie voor al zijn klanten beschikbaar maken.