Komst van robots goed voor DAF én zijn personeel

DAF

Robots die de mens van de werkvloer verdringen? Niet bij de plaatcomponentenfabriek van DAF in Eindhoven. De komst van robots zorgt hier juist voor méér werk; werk dat bovendien voor de medewerkers ook nog eens een stuk leuker wordt.

In de Eindhovense DAF-fabriek staat een aantal robots. En dat is goed nieuws, zeggen Koen Klaessen en Dave Naus in het AD. Het tweetal schrijft mee aan de software die de robots laat doen wat ze moeten doen. Volgens hen leidt de komst van robots vaak tot meer werk, en daardoor ook meer banen. Bij DAF is voor het lasersnijden, sorteren en afkanten van het plaatwerk een 85 meter lange, automatische productiestraat in bedrijf, opgebouwd uit zeven machines. ‘Door deze robots hebben we meer werk kunnen binnenhalen. Eerder uitbesteed werk dat we bij DAF zelf zijn gaan doen. Omdat we net zo concurrerend zijn als een toeleverancier van buiten’, meldt Klaessen.

De introductie van de schonere Euro 6-motor gaf de robotisering bij DAF een extra impuls. Op onderdelen zijn alternatieve constructiemogelijkheden gevonden voor het dure en omslachtige lassen. Door een mens zou DAF zo’n onderdeel niet meer kunnen of wíllen laten maken, leggen Klaessen en Naus uit. Het onderdeel is te zwaar en het aantal bewegingen dat moet worden gemaakt ergonomisch niet verantwoord. Bijkomend voordeel is dat door de productie van onderdelen in eigen huis deze ook veel sneller voor de truckassemblagelijn beschikbaar komen. En een wijziging is gauw doorgevoerd. Ook de lijn met de productontwikkeling is kort.

Vier uur per dag dezelfde beweging

De robots bij DAF dragen er op die manier aan bij dat de medewerkers gezond hun pensioen kunnen halen. Zo maakt de fabriek sinds kort voor een deel van de pijpenfabricage gebruik van kleine, flexibel in te zetten robots. Werknemer Jo moest voor de massaproductie van pijpen voor slangkoppelingen tot voor kort wel vier uur per dag dezelfde beweging uitvoeren. ‘Nu kan hij dat deel van het werk door een robot laten doen. En zelf kleinere series maken of de moeilijke, meer specifieke dingen doen. Hij is de baas van de robot en bepaalt wat hij aan de robot wil uitbesteden. Zijn werk is veel leuker geworden’, aldus de DAF-engineers.

Bron: AD