Kodak miste slag naar digitale fotografie

Het ooit zo legendarische fotomerk Kodak verkeert in grote (financiële) problemen in het jaar waarin het zijn 120-jarig bestaan hoopt te gaan vieren. Net als Polaroid en Agfa heeft Kodak de slag naar digitale fotografie gemist. En dat terwijl het concern ooit de uitvinder van de digitale camera in huis had: ingenieur Steven Sasson ontwikkelde in dienst van de Kodak Eastman Chemical Comany in 1975 de electronic still camera.

Volgens anonieme, maar goed ingevoerde bronnen in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal zou het concern op het punt staan om via de zogeheten Chapter 11-regeling uitstel van betaling aan te vragen – een gerucht dat vorig jaar al eerder opdook. Een dergelijke status zou het bedrijf in staat moeten stellen om zonder de druk van schuldeisers orde op zaken te stellen en vooral rustig te kunnen werken aan de beoogde verkoop van een pakket van waardevolle digitale patenten. De koers van het aandeel Kodak staat echter al dertig handelsdagen lager dan 1 dollar en Kodak kreeg een formele waarschuwing van de New York Stock Exchange.

Voorsprong
Kodak heeft de technologische voorsprong nooit kunnen vasthouden, laat staan blijven succesvol kunnen exploiteren. Te lang bleef het bedrijf leunen op de aloude producten en diensten uit het vorige film- en fotografietijdperk: fotorolletjes, fototoestellen, fotopapier, ontwikkelvloeistof, ontwikkelcentrales en fotowinkels. In die wereld speelde Kodak tot eind vorige eeuw een prominente rol. Het had als speler in de gehele fotoketen – van klikken tot fotoalbum – slechts concurrentie te dulden van het Japanse Fuji en het Duitse Agfa.

In de 21ste eeuw is Kodak niet langer het dominerende fotomerk. Digitale camera’s komen van Canon, Nikkon of Olympus. Dat laatste merk wankelt overigens ook, maar dat kent andere oorzaken: mismanagement en boekhoudfraude. Kodaks voormalige bestuursvoorzitter Daniel Carp besloot begin 2004 volledig in te zetten op digitale fotografie. Zijn opvolger in 2005, Antonio Perez, startte bij tegenvallende resultaten weer een nieuwe strategie. De man die succesvol was geweest bij Hewlett-Packard richtte zich op de ontwikkeling en verkoop van digitale printers. Maar ook dit bracht niet het succes waar de bedrijfstop op hoopte.

Ooit werkten in Kodak Park, het eigen industrieterrein in Rochester in het noorden van de staat New York 60.000 mensen. Tegenwoordig heeft het bedrijf ruim 18.000 mensen op de loonlijst.

 

Bron: Financieele Dagblad op 5 januari 2012