Klein Vanderlande groot in China

Vanderlande, een van de grootste leveranciers van bagageafhandelingssystemen in de wereld,  beleeft tot nu in 2012 zijn beste jaar ooit. Afgelopen jaar ontving het veertig procent meer orders en de orderportefeuille staat met 852 miljoen euro op het hoogste niveau ooit. Dat staat in het FD van 27 augustus 2012.

Voor Pieter Havenaar, directeur van het bagageafhandelingssysteem bij Vanderlande, blijft het best gek dat ze in deze tijden van crisis hun beste jaar doormaken. ‘Wereldwijd neemt het passagiersvervoer in de luchtvaart nog steeds toe en de snelle groei in e-commerce betekent een toenmende vraag naar geautomatiseerde systemen om die pakketjes te verzamelen en te sortern. En precies in die markten zijn wij actief’, verklaart Havenaar het succes.

Geautomatiseerde distributiesystemen en pakketafhandeling maken nu nog 35 procent van de totale omzet uit, maar de verwachting is dat dat percentage de komende jaren zal toenemen. ‘Met de groei van e-commerce ontstaat de behoefte om die stromen meer te automatiseren’, zegt Havenaar. Die trends is ook in China zichtbaar. Snel oplopende loonkosten door arbeidstekorten en een toenemende behoefte aan betrouwbaarheid van levering hebben tot gevolg dat logistieke bedrijven en grote detailhandelsconcerns meer gaan automatiseren.

De omzet van Vanderlande in China is in zes jaar gegroeid van nul naar circa 46 miljoen euro in het afgelopen jaar, iets minder dan tien procent van de totale omzet van het bedrijf. China wordt naar verwachting steeds belangrijker voor Vanderlande doordat verwachte groei in het luchtverkeer en de opkomst van e-commerce er sneller gaan dan in de rest van de wereld. Havenaar verwacht de komende jaren behoorlijk wat opdrachten in China te gaan binnenhalen. ‘In 2015 verwachten we onze omzet in China te hebben verdubbeld’, aldus Havenaar.