Ketenoptimalisatie dé inkooptrend van 2015

Meer aandacht voor ketenoptimalisatie. Dat is de belangrijkste inkooptrend voor 2015, meldt Supply Value, dat net als voorgaande jaren wereldwijd onderzocht wat voor het komende jaar de belangrijkste inkooptrends en -ontwikkelingen zijn.

Ketenoptimalisatie wordt volgens het onderzoek in de huidige markt gezien als dé manier om verdere verbeteringen te realiseren. Om dit te bereiken moeten organisaties beter samenwerken. Ze dienen te kijken naar de hele waardeketen en ervoor te zorgen dat informatie en kennis binnen de keten optimaal worden gedeeld.

Meer focus op kostenbesparing staat op nummer twee in de lijst van inkooptrends. Veel organisaties zoeken naar mogelijkheden om hun bedrijfsresultaat verder te verbeteren. Marktgroei is in veel sectoren lastig. Hierdoor kijken steeds meer organisaties naar mogelijkheden om de kosten terug te dringen. Daarbij wordt vooral naar de inkoopkant gekeken.

Meer behoefte aan flexibiliteit scoort een derde plek op de lijst. In de huidige markt willen weinig organisaties volumeverplichtingen aangaan voor een lange periode. Organisaties zoeken daarom naar mogelijkheden de risico’s te beperken, maar toch leveringsgaranties te kunnen bedingen.