Ketenintegratie en de cloud veroveren supply chain-domein

Recente overnames op het gebied van supply chain-software staan veelal in het teken van het koppelen van systemen bij verschillende bedrijven in de keten. Verder zijn oplossingen in de cloud sterk in opkomst, ook door enkele nieuwkomers op de Nederlandse markt. Vanwege de snelle opkomst van e-commerce implementeren bedrijven met een omnichannel-benadering steeds vaker specifieke order management-systemen. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen die visueel tot uiting komen in de 2016-versie van de SCM IT Subway Map Nederland.

Door Martijn Lofvers

Bedrijven hebben meer en meer behoefte aan integratie van systemen, zowel intern als extern met ketenpartners. Dat is de reden dat Infor, leverancier van ERP en supply chain planning en voortgekomen uit onder andere Baan, augustus vorig jaar GT Nexus heeft overgenomen. Met het bedrijfsoverschrijdende platform van GT Nexus kunnen aangesloten bedrijven gemakkelijk hun planning in de keten delen. De Amerikaanse, beursgenoteerde softwareleverancier E2open, leverancier van een cloud-gebaseerde oplossing voor netwerksamenwerking en concurrent van GT Nexus, acquireerde maart dit jaar Terra Technology. Dit bedrijf is specialist op gebied van Demand Sensing, het voorspellen op de korte termijn op basis van Point Of Saledata, en heeft grote multinationals van snellopende consumentengoederen zoals Procter & Gamble en Unilever als klanten. De vraag bij deze overname is hoe deze techniek van forecasting in een netwerk is toe te passen; dit zou het opslingereffect in de keten kunnen verminderen. In augustus kocht de Amerikaanse softwareleverancier Logility het bedrijf AdapChain, dat technologie biedt om simpel en snel de integratie tussen ERP-systemen en supply chain-software te realiseren.

Invasie in Nederland

Hardis Group, de Franse leverancier van het Warehouse Management Systeem Reflex, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Aepex Business Consultants als implementatiepartner in Nederland. Momenteel is Bol.com bezig met de implementatie van Reflex-WMS.

Het afgelopen jaar hebben de Amerikaanse leveranciers van planningssoftware John Galt en Anaplan eigen kantoren in Nederland geopend. Het Amerikaanse bedrijf Rootstock Software, dat een cloud-oplossing voor ERP heeft ontwikkeld op het platform van het zeer succesvolle CRM-systeem Salesforce, zal volgens een welingelichte bron begin volgend jaar zijn entree maken op de Nederlandse markt. Rootstock biedt in de VS nu al een ERP-oplossing in de cloud, compleet met MRP, productieplanning en voorraadmanagement, voor zowel kleine productie- en distributiebedrijven als grote multinationals met meerdere vestigingen, divisies en juridische entiteiten. De afgelopen zeven jaar heeft Oracle de volledige suite van bedrijfsapplicaties herschreven voor de cloud. Sedert medio dit jaar zijn alle applicaties in de cloud beschikbaar.

Naast de invasie van buitenlandse softwareleveranciers zijn Nederlandse spelers bezig. Integratiepartner Ctac is dit jaar een strategische samenwerking aangegaan met Transparix, de Nederlandse softwareleverancier van transportmanagement, onder andere voor ASML. Transparix heeft samen met Ctac een koppeling met SAP-systemen ontwikkeld.

Opkomst order management

Een nieuwe categorie software op de SCM IT Subway Map Nederland is dit jaar die van order management. De opmars van e-commerce in Nederland en over de grens dwingt bedrijven met een omnichannel-benadering naar consumenten en/of zakelijke klanten om een specifiek systeem voor order management toe te passen. Met een dergelijk systeem kunnen deze bedrijven bestelde goederen flexibel leveren uit de verschillende voorraadpunten (bij leveranciers, in eigen warehouse of zelfs winkel).

De internationale technische groothandel Kramp Group heeft software voor order management van leverancier Manhattan Associates geïmplementeerd, Wehkamp van leverancier MP Objects. Overigens heeft het Rotterdamse MP Objects in september een kapitaalinjectie van 10 miljoen dollar van het Amerikaanse investeringsfonds Updata Partners gekregen om de VS te veroveren. Ook de Delftse startup Tradecloud, dat een supply chain-platform in de cloud heeft ontwikkeld, kreeg onlangs een kapitaalinjectie voor verdere groei.

Supply Chain Magazine heeft voor de achtste keer de jaarlijkse SCM IT Subway Map van softwareleveranciers ontwikkeld met daarin opgenomen de bovenstaande ontwikkelingen.

Download: SCM IT Subway Map 2016