Kees Faber trekt zich terug uit palletfabriek

palletfabriek

Kees Faber, de man die van palletfabrikant Faber Halbertsma een grote speler op de Europese markt maakte, heeft zich teruggetrokken uit de onderneming. De 76-jarige Faber deed eind 2017 zijn hele aandelenpakket over aan het bedrijf. Zijn kinderen Ingrid (foto) en Erik zijn vanaf nu enig aandeelhouder. Ingrid Faber (49) leidt het bedrijf al sinds 2006.

Vijftig jaar nadat de familie Halbertsma de eerste standaardpallet op de markt bracht, is het Gelderse bedrijf nog steeds marktleider in Nederland. ‘De pallet is in al die jaren niet wezenlijk veranderd. Dat is toch opmerkelijk voor een product dat zo veel wordt gebruikt’, meldt Ingrid Faber in het FD. Elk jaar produceert het bedrijf 20 miljoen nieuwe pallets en boxen.

Faber, met een hoofdkantoor in Eck en Wiel in de Betuwe, is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met een omzet van 315 miljoen euro en meer dan 800 werknemers. Het bedrijf heeft tien productielocaties, waarvan drie in Nederland. Naast de productie en verhuur van eigen pallets doet de onderneming ook mee aan een internationaal ruilsysteem met europallets, de standaard in de markt.

Plastic pallets

Volgens Ingrid Faber wordt de komende jaren vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van plastic pallets, houten kisten en containers. De plastic pallets zijn overigens niet bedoeld als vervanging van de houten exemplaren. ‘Een houten pallet is nog altijd veel goedkoper te produceren dan een plastic pallet. Een kunststof pallet kost pakweg 23 euro, een houten pallet kost slechts een derde van dat bedrag. En het gaat in deze branche om krappe marges.’

Bron: FD