Katoen Natie lijft twee Nederlandse bedrijven in

De Belgische firma Katoen Natie heeft het Limburgse transportbedrijf Langen gekocht, meldt het FD van 14 juli 2015. Het is voor de Belgen de tweede overname in Nederland dit jaar. Dit voorjaar kochten ze ook al de Zeeuwse afvalverwerker Indaver. Hiermee was een bedrag van 450 miljoen euro gemoeid. Een overnameprijs van Langen is niet bekendgemaakt.

Het in Elsloo gevestigde familiebedrijf Langen is actief in transport en opslag van goederen en vloeistoffen. Het heeft 225 trucks en 450 trailers en werkt met name voor de auto-industrie, de fijnchemie en de petrochemie. Het bedrijf beschikt over werkplaatsen, garages en spoelhallen in onder meer Nederland, Frankrijk, Spanje en Polen. Er werken vierhonderd mensen.

De verkoop aan het veel grotere Katoen Natie moet de continuïteit van het bedrijf waarborgen. De directie van Langen is al op leeftijd. Daarnaast streeft het bedrijf naar schaalvergroting om zo beter te kunnen inspelen op de marktonwikkelingen in West-Europa. Door de aansluiting bij Katoen Natie wordt het internationale netwerk flink vergroot.

Mobiliteitsproblemen

Katoen Natie is met tienduizend werknemers veel groter dan Langen. Een belangrijke reden voor de overname is de ligging van Langen, dichtbij het Ruhrgebied. Daarnaast heeft Langen een vestiging aan de containerterminal in Born. Deze rivierhaven trekt steeds meer gebruikers. Aangenomen wordt dat Katoen Natie zal investeren in de ontwikkeling van deze terminal. Born vormt daarmee een goed alternatief voor de met mobiliteitsproblemen kampende regio Antwerpen.