Kapitaalinjectie voor fabrieken FrieslandCampina

Zuivelreus FrieslandCampina gaat dit jaar zo’n 500 miljoen euro investeren in de verwerkingscapaciteit en ICT-systemen. De helft van dat bedrag komt ten goede aan fabrieken op Nederlandse bodem. Dat meldt het FD van 3 maart 2017.

FrieslandCampina heeft het voornemen de condensfabriek in Leeuwarden uit te breiden, net als de kindervoedingfabriek in Beilen. Daarnaast staan aanpassingen aan de kaasfabriek in Gerkesklooster en uitbreiding van de productiecapaciteit van de fabriek voor ingrediënten in Borculo op de planning. De investeringen zijn bedoeld voor de verwerking van de melk van de leden-melkveehouders (13.000 in totaal) tot diverse voedings-middelen.

Behalve de investeringen die in eigen land worden gedaan, wordt ook
250 miljoen euro in het buitenland gepompt. Vooral in Indonesië, dat volgens FrieslandCampina momenteel de snelst groeiende markt is. Het totale investeringsbudget voor binnen- en buitenland ligt overigens op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. Sinds 2009 investeerde het concern al 3,6 miljard euro in vaste activa, waarvan
2,6 miljard euro in Nederland.

Recordwinst

De op 2 maart gepresenteerde jaarresultaten van FrieslandCampina tonen een recordwinst voor de zuivelonder-neming. Netto steeg de winst in 2016 met bijna 6 procent tot 362 miljoen euro. De winst wordt bijna volledig aan de reserves toegevoegd. Volgens het FD is FrieslandCampina dan ook in staat jaarlijks 800 miljoen tot 1 miljard euro te investeren in gebouwen en installaties en in de aankoop van branchegenoten.