Kandidaten verkiezing ontwerpen supply chain-strategie Kinoa

Het is begin maart 2014. Op een koude dinsdagmorgen komt het management team van Kinoa bij elkaar. Kinoa is een fictief familiebedrijf dat in zware problemen verkeert. Er komen klachten uit de markt over leveringsproblemen. Op 16 april presenteren de vijf kandidaten die gaan strijden om de titel Supply Chain Professional hun visie op de problematiek die bij Kinoa speelt. Wat zouden zij doen om het tij te keren?

Een strateeg van de Britse investeringsmaatschappij Belitcom, eigenaar van Kinoa, wil zijn licht opdoen over de ontwikkelingen en hoe Kinoa daarop anticipeert. De man, die bekend staat om zijn excellente strategisch inzicht maar ook om zijn humor, heeft nog geen blijk gegeven van vertrouwen in de plannen van het bedrijf. Mede daarom is de spanning om te snijden als Walter, de algemeen directeur van Kinoa, begint met de oorspronkelijke plannen voor 2014 alvorens in te gaan op de huidige problemen.

Opdracht

Al een aantal achtereenvolgende jaren is de door BLMC ontwikkelde business case onderdeel van de verkiezing van Supply Chain Professional 2014. De letterlijke opdracht die de kandidaten als VP Supply Chain namens de investeringsmaatschappij meekrijgen, luidt: ‘Zorg er als VP Supply Chain voor dat er een basis gelegd wordt voor toekomstige groei’. Afgeleid van de business strategie moet een supply chain-strategie worden ontworpen die de basis vormt voor de strategie van de diverse business units en de al dan niet centraal georganiseerde operationele eenheden zoals bijvoorbeeld inkoop.

Tijdens de voorverkiezing op woensdagmiddag 16 april kruipen alle kandidaten in de rol van de supply chain directeur van Kinoa. Ze vertellen dan wat zij gaan doen om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Leiderschap staat centraal bij de implementatie van de gekozen supply chain-strategie. De aanpak die de kandidaten kiezen, weegt mee in de keuze van de jury voor drie kandidaten die doorgaan naar de finale op woensdag 4 juni. Binnenkort zal de volledige casebeschrijving voor iedereen te downloaden zijn.