Jumbo opent grootste gemechaniseerde foodretail-dc van Europa

Jumbo

Jumbo heeft deze week in Nieuwegein een nieuw centraal distributiecentrum (cdc) voor versproducten officieel in gebruik genomen. Het mechanisatiesysteem in dit CDC Vers zorgt ervoor dat artikelen voortaan nog sneller in de winkel liggen en klanten dus nog versere producten kopen. De supermarktketen beschikt nu niet alleen over het grootste gemechaniseerde foodretail-distributiecentrum van Europa, maar verwacht ook 15.000 ritten per jaar te besparen. Deze centralisering draagt – samen met de bij de nieuwbouw gehanteerde duurzaamheidsstandaarden – bij aan de klimaatdoelstellingen van Jumbo.

Alle versproducten met een houdbaarheid van minimaal acht dagen worden straks vanuit het cdc in Nieuwegein geleverd aan de ruim 700 winkels van Jumbo in Nederland en België. De komende maanden worden deze producten gefaseerd overgebracht vanuit de zes regionale distributiecentra van Jumbo. Ook de drie e-fulfilment centers, waar boodschappen van online klanten van Jumbo.com worden verzameld, worden vanaf deze zomer vanuit Nieuwegein beleverd.

‘We zijn ontzettend blij en trots dat we het CDC Vers in gebruik kunnen nemen. Dit distributiecentrum zorgt ervoor dat we onze klanten nog efficiënter en sneller van versproducten kunnen voorzien. Het maakt ons flexibeler in het toevoegen van assortiment en minder afhankelijk van de krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien draagt het bij aan onze klimaatdoelstellingen doordat we nu ook onze versproducten vanuit Nieuwegein aan onze winkels leveren’, aldus Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo.

Grootste gemechaniseerde foodretail-dc

JumboHet distributiecentrum is in totaal 42.000 m2 groot en bevindt zich op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein. Op het ruim 200.000 m2 grote terrein bevindt zich daarnaast ook het centrale distributiecentrum voor kruidenierswaren voor lang houdbare producten van Jumbo. Dit dc van 43.000 m2 werd in 2020 in gebruik genomen. Samen vormen deze twee distributiecentra het grootste gemechaniseerde foodretail-dc van Europa.

Het mechanisatiesysteem in het CDC Vers, aangelegd door automatiseerder Witron, bestaat uit drie subsystemen waarin orders, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd worden verzameld. De komende tijd worden de verschillende systemen stap voor stap in gebruik genomen. Er wordt gestart met de Order Picking Machine (OPM) en het Car Picking System (CPS). De OPM zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 50 procent van alle versartikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst, alvorens deze naar de winkels worden gebracht.

JumboMet het Car Picking System (CPS) worden grotere producten of grotere volumes handmatig verzameld. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een All-in One-systeem, waarmee producten handmatig vanuit kratten worden gepickt en waar ook hele kratten gemechaniseerd worden verzameld. Producten als vleeswaren en kaas bijvoorbeeld, omdat deze vanwege hun afmeting of vorm niet automatisch kunnen worden gepickt.

Streven naar hoogste duurzaamheidskeurmerk

Bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe pand is gestreefd naar de BREEAM 2020-Outstanding-certificering, het hoogste duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. De BREAAM-beoordeling vindt uiterlijk dit najaar plaats. Het nieuwe pand moet daarmee bijdragen aan de klimaatdoelstelling van Jumbo. In 2030 wil Jumbo de uitstoot van CO2 die zij zelf veroorzaakt (scope 1 en 2) met 85 procent hebben verlaagd ten opzichte van het jaar 2022. In 2040 moet de directe uitstoot tot 0 zijn teruggebracht.