Jumbo maakt tilapiaketen inzichtelijk met blockchain

tilapiaketen

Supermarktketen Jumbo gaat blockchain inzetten om de tilapiaketen inzichtelijk te krijgen. Klanten van Jumbo kunnen zo de hele reis die de vis aflegt volgen, vanaf de kweek in Indonesië tot de aankomst in de winkel in Nederland.

‘Bij Jumbo vinden we het belangrijk om te weten met wie we zakendoen’, zegt Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo. ‘Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten die we verkopen, zijn geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. En we merken dat klanten in toenemende mate willen weten waar hun eten vandaan komt. We hebben al veel inzicht in onze voedselketens door ons leverancierssysteem, keurmerkenbeleid en audits die we doen in risicovolle landen. Blockchain is een mooie toevoeging om de risico’s nog beter inzichtelijk te maken en zo nodig actie te ondernemen.’

QR-code scannen voor volgen tilapiaketen

tilapiaketenConsumenten kunnen nu dus simpelweg door met hun smartphone de QR-code op de verpakking te scannen het hele traject volgen dat de tilapia heeft afgelegd. Zo is te zien dat de vis na het kweekproces en de verwerking in Indonesië, diepgevroren verpakt en verscheept wordt naar de Rotterdamse haven. Import en opslag in Nederland vindt plaats bij Seafood Connection in Urk. Vanuit Urk worden de diepvrieszakken aan Jumbo geleverd. Visverwerker Mayonna te Spakenburg ontdooit en verwerkt de vers verpakte tilapiafilets op aanvraag van Jumbo. Jumbo verkoopt zowel diepgevroren als vers verpakte tilapiaproducten.

Samenwerking met SIM Supply Chain

De blockchaintechnologie, ontwikkeld met SIM Supply Chain, maakt ook duidelijk dat Jumbo samenwerkt met onder meer producent Regal Springs. Die kweekt de vis – onder de voorwaarden van het keurmerk ASC – in het Tobameer en controleert bovendien de waterkwaliteit. De arbeidsomstandigheden bij Regal Springs worden eveneens gecontroleerd. SIM Supply Chain verifieert de aangeleverde data en de auditrapporten, waar onder meer uit blijkt dat Regal Springs meer dan het lokale wettelijk minimumloon voor de landbouw betaalt, alle werknemers een zorgverzekering hebben en gratis transport en een maaltijd aangeboden krijgen.

Overigens zijn al meer supermarktketens actief met blockchain: zo gebruikte Albert Heijn de technologie al voor zijn sinaasappelsap en paste Plus die toe voor zijn bananen.