Johma gooit logistiek om

Johma logoJohma Salades in Losser heeft besloten de logistiek om te gooien. De Twentse producent van (maaltijd)salades besteedt zijn logistieke activiteiten, warehousing en transport al jaren uit aan dezelfde logistiek dienstverlener. ‘Wij zijn hierover altijd behoorlijk tevreden geweest, maar het is verstandig om periodiek je netwerk door te rekenen’, aldus Remco Rijsenbrij, director Operations bij Johma Salades.

 

Johma Salades produceert jaarlijks 26 miljoen kilo (maaltijd)salades die het levert aan alle retailers en foodservicebedrijven in Nederland. ‘Onze producten worden op zo’n honderd locaties in Nederland afgeleverd. Hierdoor is transport een behoorlijke kostenpost’, aldus Willeke Nijhuis, manager Planning bij Johma Salades. ‘Voor een paar euro besparing alleen zouden we zeker niet wisselen van logistiek dienstverlener. Factoren als flexibiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit zijn minstens zo relevant’, vult Rijsenbrij aan.

Indicatie

In de zoektocht naar alternatieve scenario’s schakelde Johma Salades de hulp in van Caroz. Caroz voerde al eerder een zwaartepuntanalyse voor Salad Signature uit, waar Johma Salades een onderdeel van is. Daaruit bleek dat het niet verstandig zou zijn voor Salad Signature om over te stappen naar één locatie voor de Benelux.

De zomermaanden en de decembermaand zijn voor Johma belangrijke periodes in het jaar. ‘Als onze partners dan niet flexibel zijn met wisselende volumes, hebben we niet zo veel aan een beetje besparing op jaarbasis’, stelt Nijhuis. Daarom benaderde Rijsenbrij Caroz met de vraag of vóóraf een indicatie kon worden gegeven van de mogelijk haalbare transportkosten.

Omdat Caroz beschikt over actuele marktprijzen binnen het eigen transportcoördinatiecentrum, was het ook in staat een aantal scenario’s van verschillende transportstromen voor te rekenen. ‘De ervaring leert namelijk dat je suboptimalisatie hebt als je een transportpakket bij één partner onderbrengt’, aldus Laurens Kauffeld, supply chain analist bij Caroz.

Op stoom

Johma salade‘Caroz heeft veel ervaring in food opgedaan en dat merkte ik aan de snelheid waarmee zij onze processen wisten te doorgronden’, merkt Rijsenbrij op. ‘Normaal gesproken gaat er behoorlijk wat tijd zitten in het uitleggen van je eigen processen, maar door deze samen te doorlopen en de datafiles erbij te halen, waren we snel op stoom.’

Tijdens het tendertraject koos Johma er bewust voor zelf de regie te nemen richting de dienstverleners. ‘In een dergelijk traject zijn er altijd winnaars en verliezers. Wij hebben bij Johma wel een aantal logistiek dienstverleners naar voren geschoven, maar wij hebben vooral de verschillende aanbiedingen en scenario’s doorgerekend. De gunning is vervolgens een besluit van Johma geweest,’ aldus Kauffeld.

Vooralsnog zijn de resultaten overeenkomstig met de door Caroz doorberekende scenario’s. ‘Wij gaan daarom ook met vertrouwen de verandering tegemoet. En een compliment aan onze huidige transporteur die ondanks de komende veranderingen toch dezelfde service blijft leveren’, aldus Rijsenbrij.

De toegevoegde waarde in de aanpak van Johma en Caroz ligt volgens Kauffeld vooral in de voorbereiding. ‘Alvorens partijen te benaderen, heeft Johma het huiswerk al erg goed laten verrichten door een beeld te krijgen van wat haalbaar kan zijn. De voorbereiding, samenwerking en rolverdeling tijdens het traject was erg goed afgestemd, als je het mij vraagt’, aldus Kauffeld.