Jeugd valt voor spotgoedkope Chinese webshops

Spotgoedkope webshops overzee oefenen steeds meer aantrekkingskracht uit op Nederlandse klanten. De veelal in China gevestigde shops leveren hun waar voor een habbekrats. Deden de producenten in die landen dat voorheen alleen aan westerse fabrikanten of winkels, inmiddels bieden ze hun waar ook direct aan westerse klanten aan, meldt het FD van 5 mei 2015.

Vooral de jeugd heeft er geen problemen mee te bestellen bij een onbekende Chinese aanbieder. Bij AliExpress bijvoorbeeld, de webshop waar internetgigant Alibaba achter schuilgaat. Alibaba haalt inmiddels meer omzet binnen dan Amazon en eBay samen. Met hun extreem lage prijzen vormen de Chinese webshops een bedreiging voor westerse webwinkels als Bol.com of Zalando. Partijen als AliExpress, maar ook DealExtreme, LightInTheBox en MiniInTheBox richten zich sinds vorig jaar specifiek op Nederland en zetten daarvoor Nederlandstalige websites in.

Volgens Robin Gabriner van Eurogroup Consulting geven veel westerse bedrijven tot op heden aan Chinese webshops niet als concurrent te beschouwen. En ook directeur Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org zegt in het FD niet te geloven dat AliExpress al groter is dan Wehkamp of Zalando. Hij meldt wel dat Nederlanders al voor 390 miljoen euro over de grens bestellen. Een groeiend aandeel daarvan, inmiddels bijna een kwart, komt uit China. Met name telecomproducten, computerspullen en kleding.

Agressief uitbreiden

In ieder geval is AliExpress na de recente beursgang van moederbedrijf Alibaba vast van plan om agressief uit te breiden op de Amerikaanse en Europese markten. Afgelopen september startte AliExpress al met een Europese bezorgservice. Bovendien accepteert de webshop nu ook betalingen met het in Nederland populaire iDeal. En het vertrouwen van klanten in de webshop groeit: op sociale media en internetfora zijn weliswaar best klachten te vinden, maar ook veel goede ervaringen bij AliExpress.

Er kleven overigens ook nadelen aan het shoppen in China. AliExpress is als website van Alibaba een plek waar allerlei Chinese bedrijven hun elektronica, kleding en speelgoed uitstallen. Daar kunnen oplichters tussen zitten. Ook bestaat het risico dat de koper bij de pakketbezorger allerlei extra kosten contant moet afrekenen. Wie voor een bedrag beneden de 22 euro bestelt, hoeft geen inklaringskosten, douanerechten of btw te betalen. Boven dat bedrag bestaat de kans dat de douane die kosten wél oplegt.