Japanse fietsfabrikant vestigt zich op campus Eindhoven

Op de High Tech Campus in Eindhoven verrijst het nieuwe, Europese hoofd-kantoor van de Japanse racefietsenfabriek Shimano. De afdelingen verkoop en marketing verhuizen vanuit de huidige locatie in Nunspeet binnenkort hierheen, meldt het AD van 1 december 2016.

Shimano geniet vooral bekendheid als fabrikant van onderdelen voor racefietsen en mountainbikes. Volgens topman Marc van Rooij zijn er maar weinig fietsen die géén onderdeel van Shimano hebben. ‘Interne naven, derailleurs: eigenlijk alles wat draait. Op sommige onderdelen hebben we 80 procent marktaandeel.’ Het bedrijf draait al met al een omzet van ruim 3 miljard euro. Het Europese aandeel hierin bedraagt 45 procent.

Op de Shimano-locatie in Nunspeet (foto) werken 385 mensen, van wie er 200 bij de afdeling distributie blijven werken. De rest verhuist in principe mee naar Eindhoven, hoewel sommige werknemers zijn afgehaakt. Daarnaast komen ook 25 werknemers van de kleding- en brillenafdeling van Shimano in Duitsland op de campus te werken. Het aantal werknemers kan volgens Van Rooij nog groeien tot circa 300 man.