Japanse bedrijven kijken verder dan China

Bijna een kwart van de in het buitenland opererende Japanse bedrijven neemt zijn investeringen in China in heroverweging. Ongeveer een vijfde denkt erover om de productie naar andere landen in de regio over te brengen of zet al stappen in die richting. Dat schrijft het FD op 9 november 2012.

De afwegingen hebben te maken met het territoriale conflict tussen China en Japan. In september escaleerden de anti-Japanse protesten in veel Chinese steden. Veel bedrijven zagen zich genoodzaakt hun fabrieken tijdelijk te sluiten en daarvan zijn er nog altijd een aantal niet volledig operationeel.

Daarnaast zijn ondernemers ongelukkig met de snelle loonstijgingen en de groeiende concurrentie in China. Tekenend is het verhaal van Casio en Canon. Nadat deze twee bedrijven vorige maand hun tijdelijk gesloten fabrieken hadden heropend, wilden de Chinese werknemers pas aan de slag als ze een loonsverhoging kregen.

Om die reden kijken bedrijven daarom nadrukkelijk naar andere Aziatische landen. Daar ligt een alternatief groeipotentieel. Een verschuiving zou een grote beleidswijziging betekenen voor Japanse bedrijven. Sinds 1990 hebben 20.000 Japanse bedrijven en hun toeleveranciers niet minder dan 1.000 miljard dollar in Chinese fabrieken en vestigingen geinvesteerd.