Jaarcongres JLN in teken van high-tech logistics

JLN

Jong Logistiek Nederland (JLN) bracht op 13 oktober in De Fabrique in Maarssen jonge logistici samen om te leren over en in aanraking te komen met nieuwe hightech logistieke oplossingen. Met als thema van de dag ‘high-tech logistics: een reis door de tijd’ werd er gekeken naar de invloed van technologie op de logistiek.

Niels Maat, manager Drive Solutions van het bedrijf SEW-Eurodrive, trapte het jaarcongres af met een presentatie over de keuze tussen de makkelijke weg en de goede weg. SEW-Eurodrive is een internationale specialist op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek; in alles wat beweegt kan je hun techniek tegenkomen. Tijdens zijn keynote omschreef Maat de in het bedrijf doorgevoerde Industrie 4.0-filosofie: ‘Niet lopen, niet wachten én niet zoeken.’ Zo hebben lean-werkstations, Automated Guided Vehicles (AGV’s) en persoonlijke dashboards er bij het bedrijf voor gezorgd dat de productietijd van een motor-unit tot een uur werd gereduceerd.

Break-out

Na de openings-keynote waren er verschillende break-out sessies bij te wonen over onder anderen Process Mining, 3D Manufacturing en de toepassingsmogelijkheden van Artificial Intelligence in de logistiek. Hier werd stilgestaan bij het sorteren, orderpicken en verpakken van producten. Yacht ging in op de behoefte aan werknemers en liet met haar ontwikkelde tool ‘Yacht Inside on Professionals’ (YIP) zien hoe het met de logistieke arbeidsmarkt is gesteld in verschillende regio’s. Tijdens de sessie werd de discussie aangegaan rondom onderwerpen als beschikbaarheid, salarissen, werkdruk en functietitels. Een conclusie vanuit de millennials is dat werk vooral ‘altijd leuk’ moet zijn.

Naast de break-out sessies was er ook een beursvloer ingericht. Daar lieten DHL, DSV, MotracLinde en SEW-Eurodrive live demo’s zien van uiteenlopende technieken. Op de beursvloer werden toepassingen als 3D Printing, Vision Picking, Automated Guided Vehicles en robotisering getoond aan de jonge logistici, zodat zij met eigen ogen deze innovaties van dichtbij konden zien.

Hans Damen Logistieke Goeroe van 2018

Ieder jaar rijkt Jong Logistiek Nederland ook verscheidene prijzen uit. De prijs Jong Logistiek Nederlander van het Jaar 2018 werd toegekend aan Sam Verstraten. De award voor de categorie Bedrijf van het Jaar ging naar Breyter, een bedrijf dat een belangrijke rol speelt in de distributiewereld met daarbij oog en aandacht voor de omgeving. Breyter stelt logistiek centraal, zonder een vuiltje aan de lucht te brengen. De titel Logistieke Goeroe ging naar Hans Damen, Leader Taskforce Logistics bij Defensie. Damen houdt zich bezig met de ontwikkeling van logistieke samenwerkingen van het Nederlandse leger. Hij gelooft dat wanneer we elkaars ideeën accepteren, steunen én uitdagen, de Nederlandse logistiek én samenleving verbetert.

Wil je lid worden van Jong Logistiek Nederland of meer lezen over het jaarcongres, ga dan naar de website.