Itelligence wint Europese hackathon met feilloze vaccindistributie

itelligence

Een zestal jonge coding-talenten van de Bossche software-consultancypartij itelligence heeft een oplossing bedacht voor transport van het Covid-19-vaccin, dat straks onder strenge temperatuurvoorwaarden gedistribueerd moet worden. Dankzij hun ‘robots’ kan dat tot in de kleinste details extreem gecontroleerd gebeuren. Het itelligence-team schreef met de oplossing de winst van een Europese hackathon van softwaregigant SAP op zijn naam.

SAP organiseerde de Digital Hackathon voor Intelligent Robotic Process Automation (IRPA) van 18 tot 24 september en deelnemers bedachten – op afstand – de meest innovatieve cases. Dertig teams mochten een case indienen, negen mochten er eentje uitwerken. Deelnemers vanuit itelligence Benelux waren Pim Clarance, Danny Groothuis, Koen Hendriks, Jason Jokhoe, Ben Rauwerda en Anouk Segers. Itelligence won overtuigend met haar IRPA cold chain solution. ‘Een relevante case die tot de verbeelding spreekt en straks ook breed inzetbaar is voor diverse industrieën’, aldus de jury.

IRPA – gebaseerd op artificial intelligence en machine learning – helpt bedrijven repetitief en handmatig werk te automatiseren. Alle zogeheten ‘rule-based opdrachten’ kunnen overgelaten worden aan intelligente code, oftewel robots, in het softwaresysteem. Itelligence, actief in de farmaceutische industrie, ondersteunt met haar technologie diverse grote spelers die werken aan een Covid-19-vaccin.

Transporteren van vaccins precair proces

Het idee voor de hackathon liet daardoor niet lang op zich wachten, meldt Danny Groothuis, hoofd innovatie van itelligence. ‘De ontwikkeling van het vaccin verkeert overal ter wereld in het laatste stadium. Wanneer het eenmaal de markt op mag, moet er 800.000 ton aan vaccins wereldwijd verspreid worden. Een enorme logistieke operatie zoals we die nog nooit hebben gezien. Niet alleen qua tijdsdruk en omvang, maar ook omdat het transporteren van vaccins een precair proces is.’

Wanneer tijdens vervoer de vaccins te heet of te koud worden, wordt een batch afgeschreven. Die kosten kunnen in de miljoenen lopen en leveren vertraging op bij het proces van zorgverleners die ze moeten toedienen. En mocht het níet opgemerkt worden, dan komt er een aantal vaccins op de markt dat een potentieel gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Groothuis: ‘Het automatiseren van processen binnen de cold chain-logistiek met IRPA zorgt ervoor dat de coronavaccins straks met een sensor doorlopend gecontroleerd worden en veilig verplaatst. Mocht er tijdens dat vervoer iets gebeuren met de vaccins, dan wordt er automatisch een bericht gestuurd naar de chauffeur, de klant en het farmabedrijf.’

Vertraging in vaccinatieproces voorkomen

De sensor meet doorlopend de temperatuur die tussen de -18 en -70 graden Celsius moet blijven. ‘Met IRPA hebben we een waarschuwingsprotocol ingebouwd. Uiteraard wanneer de temperatuur onacceptabel is, maar ook wanneer die kritiek wordt. De chauffeur krijgt dan een sms en kan een batch redden door naar het dichtstbijzijnde koelmagazijn te rijden. Ook een suggestie voor een specifiek magazijn kunnen we op basis van locatiegegevens automatiseren’, aldus Groothuis.

Als een batch echt gecompromitteerd is, wordt er automatisch een e-mail gestuurd naar het productiebedrijf. Dat stuurt dan direct een nieuwe zending, zodat een vaccinatieprogramma geen vertraging op hoeft te lopen. Groothuis: ‘Tegelijkertijd wordt een dergelijke batch geblokkeerd via de blockchain. Zodra de zorgverlener deze ontvangt, krijgt hij een melding en kan hij die uit de zending halen, zodat de patiëntveiligheid gewaarborgd blijft.’

Toepasbaar in elk logistiek proces

De SAP-jury was onder de indruk van de robots van het itelligence-team. Niet alleen omdat ze snel inzetbaar zijn en behoorlijk waarde toevoegen aan de logistieke operatie die ontwikkelaars van een coronavaccin te wachten staat, maar ook omdat de IRPA-oplossing toepasbaar is in élk logistiek proces.

‘Voor elk voorkomend probleem in de supply chain kunnen we in het proces een robot toevoegen die dat probleem automatisch ondervangt en een oplossing levert. Van het registreren van een kapotte doos en het meteen doorsturen van een verzekeringsformulier naar de chauffeur tot het uitvaardigen van een ophaalorder, waardoor een batch verlopen vaccins de klant nooit hoeft te bereiken’, aldus Groothuis.

Het beste van deze case, volgens Groothuis? ‘Deze supply chain-automatiseringsoplossing is enorm goed te vermarkten. En dat is precies waar we nu mee aan de slag gaan. Vóór het einde van het jaar willen we dit idee gereed hebben in de vorm van een gestandaardiseerd IRPA-framework voor bedrijven. Net op tijd voor farmaceutische bedrijven om daarvan te profiteren bij het vervoer van coronavaccins.’