IT versus supply chain

Behoort IT in de boardroom anno 2014? Een vaak gestelde vraag nu de economie uit de langdurige recessie  komt en de ontwikkelingen op IT-gebied bedrijven dwingen tot handelen. Uit onderzoek door McKinsey in 2011 bleek dat slechts twintig procent van de bedrijven hun bedrijfsstrategie linken met duidelijk beslissingen over hun productportfolio en de allocatie van benodigde resources. Hier moeten de commercieel directeur en de supply chain director voor zorgen, al dan niet als onderdeel van hun Sales & Operations Planning voor de middellange termijn. De hierbij vereiste informatievoorziening is cruciaal.

Voor het in kaart brengen van de verschillende soorten ITsystemen hanteert analistenbureau Gartner een heldere driedeling. In de ‘systems of record’ staan de orders en overige administratieve transacties, typische ERP-functionaliteit. De laag met ‘systems of differentiation’ bestaat uit oplossingen waarmee bedrijven zich positief kunnen onderscheiden ten opzichte van de concurrent, zoals forecasting, productieplanning en geavanceerd transport- en warehouse management. De ‘systems of innovation’ beslaan nieuwe, enigszins experimentele applicaties in de supply chain, al dan niet mobiel en in de cloud, om informatie en planningen uit te wisselen met klanten en leveranciers.

Een mooi praktijkvoorbeeld van onderscheidende toepassing van productieplanning hoorde ik van een projectleider bij de Deense fashionretailer Bestseller. Dit bedrijf gaat de productieplanning van denim jeans doen op basis van inzicht in actuele capaciteit van contract manufacturers in Italië en Turkije, zodat aan de hand van de retailcijfers en de forecasting op het laatste moment de uiteindelijke wassing van de spijkerbroeken kan worden bepaald waardoor de levertijden en voorraden naar beneden gaan.

Een supply chain-directeur van een internationale retailketen van merksportartikelen toonde mij laatst hun nieuwe applicatie. De ontwikkelde supply chain portal maakt op orderniveau de status van inkooporders, zendingen, planningen, ontvangsten en betalingen duidelijk. Een mooi voorbeeld van een ‘system of innovation’.

De business, sales en supply chain, moet duidelijk maken hoe en in welke IT-laag processen moeten worden ondersteund. De IT-afdeling moet zorgen voor de juiste, snelle implementatie.

ir. Martijn Lofvers
uitgeefdirecteur & hoofdredacteur
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl

14SCM06CoverDit hoofdredactioneel is verschenen in Supply Chain Magazine 6 – oktober 2014