IT Subway Map NL 2022: Supply chain software in trek ondanks corona

IT Subway map NL 2022

Het gaat supply chain-softwareleveranciers in Europa voor de wind, vooral door de vele disrupties en de noodzaak voor bedrijven om te digitaliseren. Het werken vanuit huis en op afstand implementeren is een positieve uitkomst van de coronapandemie gebleken. Naar oplossingen voor supply chain visibility blijkt de meeste vraag te zijn in Europa. Dit blijkt uit onderzoek door Supply Chain Media onder 54 softwareleveranciers voor de veertiende editie van de SCM IT Subway Map Nederland.

Ruim twee derde van de ondervraagde supply chain-softwareleveranciers verwacht dit jaar meer implementaties te hebben voltooid dan vorig jaar. Twee jaar geleden was dit percentage slechts 38 procent. Maar liefst 87 procent scoort dit jaar meer omzet dan vorig jaar, terwijl dit twee jaar geleden voor geen enkel bedrijf gold in vergelijking met het boekjaar vóór de coronapandemie. Driekwart heeft meer medewerkers in dienst, terwijl dit een jaar geleden voor slechts een derde van toepassing was.

Naast de toegenomen behoefte aan supply chain software is het succesvol werken vanuit huis een belangrijke bijdrage aan de huidige voorspoed. Van de softwarebedrijven zegt 57 procent meer vanuit huis te werken dan een jaar geleden; voor de rest is het vergelijkbaar. Ook bij de klanten van deze softwareleveranciers werkt 44 procent meer vanuit huis. Enkele softwareleveranciers stellen dat het lastiger is om supply chain software te verkopen via online meetings.

Veel acquisities en nieuwkomers

De softwareleveranciers van Real-Time Transport Visibility zijn de afgelopen tijd zeer succesvol en daarom op jacht naar overnamekandidaten om hun portfolio te verbreden. Project44 biedt nu ook functionaliteiten op het gebied van yardmanagement en nam recentelijk Synfioo, de Duitse specialist op gebied van visibility in Europese spoor- en binnenvaartvracht, over. De Amerikaanse concurrent FourKites heeft NIC-place, de Duitse leverancier voor het beveiligd versturen van logistieke data, ingelijfd.

De Duitse logistieke speler Transporeon heeft een reeks van recente overnames achter de rug: Logit One op gebied van zeevracht-visibility, de aanbieder van real-time transport visibility Sixfold uit Oostenrijk, de Belgische TMS-leverancier SupplyStack en de logistieke specialist in artificial intelligence Nexogen uit Hongarije. De Amerikaanse softwareleverancier E2open haalde met de overname van Logistyx Technologies een geavanceerde TMS-oplossing in huis, na de acquisitie van de brede leverancier van cloud-gebaseerde oplossingen BluJay Solutions.

Een bijzondere recente overname is die van de Nederlandse softwareleverancier MPO door de Canadese wereldspeler op gebied van supply chain planning Kinaxis. Een overname van Nederlandse bodem is die van Voict door Blue Rock TMS. Nieuw vermelde Nederlandse supply chain start-ups op deze IT-metrokaart zijn StoreShippers, Streamliner en Transporial; internationale nieuwkomers zijn Board, John Galt en project44. Een belangrijke toevoeging op deze editie is de metrolijn voor Sustainability Reporting, het gedetailleerd vastleggen van CO2-emissies van transport. Real-time Transport Visibility heeft nu een eigen metrolijn en is niet langer een aftakking van Supply Chain Visibility. Deze is opgeheven omdat ze lastig te definiëren is.

Bovenstaande ontwikkelingen in de Nederlandse (en enigszins Belgische) markt voor supply chain-software zijn visueel verwerkt in de veertiende editie van de SCM IT Subway Map Nederland. Op basis van de input van softwareleveranciers, waaronder het aantal klanten live in Nederland en het omzetpercentage per softwaretype, hebben zij een aantal metrostations toegewezen gekregen ten teken dat zij hierin bewezen expertise in Nederland hebben.

Supply Chain Media heeft naast de SCM IT Subway Map Nederland ook een klikbare online versie over de Europese softwaremarkt ontwikkeld >>