IT Subway Map 2018: sterke groei supply chain software in de cloud

IT Subway Map 2018

Het gebruik van supply chain software in de cloud groeit hard door. Belangrijke toepassingsgebieden hiervan zijn transportmanagement, supply chain visibility en Order Management. Ook beginnen supply chain start-ups zich meer te profileren in Nederland. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in supply chain software in Europa, gevisualiseerd in de SCM IT Subway Map NL 2018 van Supply Chain Magazine.

Door Martijn Lofvers

Steeds meer bedrijven gebruiken supply chain software in de cloud. In recent wereldwijd onderzoek van analistenbureau Gartner geeft 54 procent van de ondervraagde bedrijven in industrie, groothandel en retail aan Transport Management Systemen (TMS) in de cloud te gebruiken of waarschijnlijk te gaan toepassen, en 48 procent Warehouse Management Systemen (WMS). Ook voor Sales & Operations Planning (S&OP) komt dit percentage op 48. Software voor collaboration en voor visibility in de supply chain scoren respectievelijk 59 en 56 procent, heel begrijpelijk gezien de noodzaak om verschillende applicaties hiervoor met elkaar te verbinden.

Uit de analyse van Supply Chain Magazine voor de jaarlijkse SCM IT Subway Map geven vooral leveranciers van transportplanning, shipment platforms, supply chain visibility, Global Trade Management en Order Management aan de meerderheid van hun Nederlandse implementaties in de cloud te hebben. Dit geldt in mindere mate voor Inventory Management en S&OP. Enterprise Resource Planning (ERP) en WMS blijven op dit gebied duidelijk achter.

Supply chain start-ups

In Nederland timmeren een aantal start-ups en al iets meer volwassen scale-ups behoorlijk aan de weg. De scale-ups Tradecloud en BlueRock Logistics weten goed door te groeien. Een nieuwkomer in Nederland is de van oorsprong Franse scale-up Shippeo, die onlangs een kantoor in ons land heeft geopend.

Er heeft zich ook een tweetal interessante overnames van supply chain-softwareleveranciers voorgedaan in Nederland. De Nederlandse speler Transparix is overgenomen door het Amerikaanse softwarehuis Logistyx, dat vorig jaar al het Duitse Pantechnik kocht. De Amerikaanse leverancier van analytische applicaties kocht afgelopen juli het Nederlandse bedrijf Every Angle, leverancier van de SAP add-on voor het monitoren en optimaliseren van operationele processen.

Download: IT Subway Map 2018