IT Subway Map 2019: Visibility domineert de supply chain-softwaremarkt

IT Subway Map 2019

Door de opkomst van toepassingen in de cloud ontstaan er innovatieve software-oplossingen voor transportmanagement en supply chain visibility. Verder zijn de meeste productiebedrijven nog altijd bezig met de implementatie van Sales & Operations Planning. Ook verschijnen er nog steeds nieuwe start-ups met supply chain-applicaties en verdwijnen er enkele. In de elfde editie van de SCM IT Subway Map NL staan de Nederlandse en Belgische leveranciers met bewezen oplossingen voor de supply chain visueel weergegeven.

Supply chain visibility is de functionaliteit waaraan de grootste behoefte is bij productiebedrijven, groothandels en retailers. Volgens wereldwijd onderzoek van analistenbureau Gartner zegt 70 procent van de bedrijven hierin meer te gaan investeren. Basale supply chain planning en transportmanagement scoren daarna het hoogst met respectievelijk 68 en 66 procent. Met 46 procent scoort visibility ook het hoogst onder de supply chain-softwaretypes die bedrijven momenteel implementeren.

Deze behoeftes van bedrijven vertalen zich ook duidelijk in de brede markt van softwareleveranciers voor supply chain management. Een aantal Europese softwareleveranciers richt zich specifiek op het voorspellen van aflevertijdstippen, Estimated Time of Arrival (ETA). Drie opkomende scale-ups bieden oplossingen die met externe informatie van onder andere transporteurs de ETA van zendingen weergeven: het Franse Shippeo, het Oostenrijkse Sixfold en het Amerikaanse Project44, dat eind vorig jaar het Deense GateHouse Logistics heeft overgenomen. In 2018 heeft het snelgroeiende Shippeo in verschillende landen nieuwe kantoren geopend, waaronder in Nederland.

De Belgische scale-up Pro Alliance heeft een platform ontwikkeld waarmee op basis van verschillende interne en externe informatiebronnen gebruikers belangrijke alerts over de inkomende logistiek krijgen. Retailers als Kingfisher en Hubo draaien nu pilots met deze oplossing van Pro Alliance.

In tegenstelling tot operationele visibility richten de nieuwe oplossingen voor supply chain-risicomanagement zich meer op tactische en strategische inzichten. Softwareleverancier Riskmethods analyseert met behulp van Machine Learning duizenden nieuwsbronnen om voor gebruikers praktische alerts over issues stroomopwaarts in hun ketens te leveren. Het van oorsprong Duitse bedrijf Riskmethods opent momenteel verschillende nieuwe kantoren in Europa, ook in Nederland. Logistiek dienstverlener DHL begeeft zich nu ook in deze softwareniche en heeft de dochteronderneming Resilience360 opgericht die inzicht in leveranciersrisico’s levert.

Innovatie in transportmanagement

Op het gebied van oplossingen voor transportmanagement zijn momenteel de nodige interessante ontwikkelingen waar te nemen. De Belgische scale-up Supplystack integreert transportdata van Shippeo, het weer en verkeersinformatie om betere transportplanningen te genereren. Sony Computer Entertainment implementeert momenteel deze oplossing en integreert hierin informatie van klanten en logistiek dienstverleners. Deze oplossing levert een meer realistische en slimmere planning en helpt ook bij het voorkomen van verzekeringsclaims en verlies.

Uit recent onderzoek door KPMG en softwareleverancier JDA blijkt dat transportmanagement het hoogst scoort als cloud-oplossing, als alternatief voor on-premise op eigen servers. Deze trend maakt het mogelijk dat softwareleveranciers gemakkelijker externe informatiebronnen, zoals het weer en verkeersinformatie, via toegankelijke koppelingen in transportplanning kunnen integreren.

Dat de markt van transportplanning een interessante is, blijkt wel uit de komst van Uber Freight, met een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. En het Amerikaanse softwarehuis Logistyx lijfde afgelopen jaar de Nederlandse speler Transparix in, nadat het Pantechnik uit Duitsland had overgenomen.

Elfde editie van de SCM IT Subway Map

De ontwikkelingen in de Nederlandse markt voor supply chain software heeft Supply Chain Magazine visueel verwerkt in de elfde editie van de SCM IT Subway Map. Op basis van de input van softwareleveranciers, waaronder het aantal Nederlandse klanten live en het omzetpercentage per softwaretype, hebben zij een aantal metrostations toegewezen gekregen ten teken dat zij hierin bewezen expertise in Nederland hebben. Sinds drie jaar bevat de metrokaart een apart gebied met daarin de Nederlandse en Belgische start-ups. Deze startende bedrijven moeten zich nog bewijzen, maar zijn wel interessant genoeg voor een vermelding.

Download: IT Subway map oktober 2019