IT Subway Map 2015: Veel innovatie in supply chain software

IT Subway Map 2015: Veel innovatie in supply chain software

De markt van supply chain software is duidelijk in beweging in Nederland. Nieuwe, veelal Amerikaanse spelers openen kantoren in ons land om Europa binnen te komen. De toenemende vraag naar software voor Sales & Operations Planning (S&OP) is een belangrijke oorzaak van de groei. Dit zijn de voornaamste conclusies uit de jaarlijkse research door Supply Chain Magazine voor de SCM IT Subway Map van Nederland. Die heeft geleid tot de IT Subway Map 2015: Veel innovatie in supply chain software.

Met een groei van bijna 11 procent in 2014 laat de softwaremarkt van supply chain management en inkoop de meeste andere markten achter zich, volgens IT-analistenbureau Gartner. In een wereldwijd onderzoek onder multinationals constateert Gartner dat 19 procent van de investeringen in IT direct betrekking heeft op de supply chain, terwijl daarnaast 63 procent cross-functioneel betrokken is bij de supply chain. Bedrijven zeggen voor de supply chain vooral meer te investeren in data-analyse, visibility en mobiele technologie.

De mate van gebruik van al geïmplementeerde supply chain software verschilt behoorlijk per toepassingsgebied. ‘Warehouse management- en ordermanagementsystemen worden bij 68 procent van de bedrijven vrijwel volledig gebruikt’, vertelt Dwight Klappich van Gartner tijdens hun recente supply chain-congres in Londen. ‘Maar 46 procent van de bedrijven gebruikt hun software voor S&OP en Integrated Business Planning meer dan de helft tot volledig.’

Klappich merkt op dat veel bedrijven nog niet strategisch kijken naar de toepassing van software: ‘Dat je voor SAP als platform hebt gekozen, betekent nog niet dat jouw bedrijf een IT-strategie voor supply chain heeft. Veel logistiek dienstverleners spenderen hun IT-budget om het licht aan te houden; ze proberen voornamelijk hun verschillende WMS-applicaties in de lucht te houden.’

Overnames en nieuwkomers in software

Gartner verwacht een nieuwe golf van overnames in de markt van supply chain software. Een eerste grote overname afgelopen april is die van GT Nexus, aanbieder van een cloud-platform om de supply chain te monitoren, door ERP-leverancier Infor, dat al een hele reeks SCM-oplossingen heeft overgenomen. In najaar 2014 heeft de Amerikaanse softwareleverancier voor de recyclingindustrie AMCS de Deense leverancier van transportmanagementsystemen Transvision gekocht en het Franse Dassault Systèmes de van oorsprong Nederlandse speler Quintiq.

Maar deze markt is niet alleen maar positief. Begin dit jaar ging Cynax, de Nederlandse leverancier van software voor voorraadoptimalisatie en S&OP, failliet. In oktober 2014 nam Rainbow Solutions, implementatiepartner van Microsoft Dynamics, de failliete  ERP- en TMS-leverancier Nachon over. De Amerikaanse WMSleverancier HighJump heeft geprobeerd in Nederland voet aan de grond te krijgen via distributeur IQ Professional Consulting, maar is daar tot op heden nog niet in geslaagd.

De wereldwijd toenemende vraag naar software voor S&OP leidt ertoe dat Amerikaanse leveranciers kantoren openen in Nederland. De leverancier van forecastingsoftware anaplan deed dit in 2013; recentelijk heeft John Galt een kantoor geopend in Amsterdam. Ook de Amerikaanse leverancier van geavanceerde inkoopsoftware Synertrade en de grote Duitse specialist voor supply chain software AEB hebben sinds dit jaar een Nederlands kantoor.

Belgische spelers

Supply Chain Magazine heeft voor de zevende keer de jaarlijkse SCM IT Subway Map softwareleveranciers ontwikkeld met daarin opgenomen de bovenstaande veranderingen. Twee veranderingen betreffen naamswijzigingen: StoreLink is Istia geworden en Young & Partners gaan nu verder onder hun productnaam NaviTrans. Op deze kaart met softwareleveranciers met een eigen kantoor in Nederland zijn ook voor het eerst Belgische spelers opgenomen die de nodige klanten in ons land hebben.

Download: SCM IT Subway Map 2015