Inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen ontlast stadslogistiek MKB

In de stadslogistiek in Nederland worden bestelauto’s steeds belangrijker: er rijden er bijna een miljoen rond. Dat volume is slecht voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van steden en woonwijken. Reden voor een aantal steden om de stadslogistiek in 2025 uitstootvrij te willen hebben. De inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) biedt in 10 tot 15 procent van de gevallen een goed alternatief, menen onderzoekers van het LEVV-Logic-project. Dat verrichtte twee jaar lang onderzoek naar de inzet van deze voertuigen in de stadslogistiek in het MKB.
Een LEVV is een fiets, bromvoertuig of compact voertuig met elektrische ondersteuning of aandrijving, ontworpen voor de distributie van goederen in de openbare ruimte met beperkte snelheid. Het is een stil, wendbaar en uitstootvrij vervoermiddel dat weinig ruimte in beslag neemt. Het LEVV-Logic-project onderzocht van 2016 tot 2018 de inzet van dergelijke vrachtvoertuigen in de stadslogistiek. De Hogescholen van Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen werkten daarbij samen met logistiek dienstverleners, verladers, voertuigaanbieders, netwerkorganisaties, kennisinstellingen en gemeenten.
De bedrijfsvoering met LEVV’s vraagt om een goede locatie van hubs in het distributienetwerk, robuuste processen, aangepaste ICT, enthousiaste en meedenkende medewerkers en een passende organisatie, concluderen de onderzoekers. Voor elke goederenstroom gelden andere eisen, zoals retourstromen of gekoeld transport voor voedsel. Datzelfde geldt voor het voertuig; soms is een LEVV nodig, soms een bestelauto. De inzet van transportmanagementsystemen maakt het mogelijk om steeds het optimale voertuig te gebruiken voor een specifieke route, aldus de onderzoekers.
Kansrijke sectoren voor LEVV’s
Kansrijk voor de inzet van LEVV’s zijn tijdkritische leveringen, pakket en post, en kleinere zendingen in food, bouwlogistiek en servicelogistiek. In genoemde sectoren zijn grote logistiek dienstverleners dominant. Hun opdrachtgevers willen het liefst universele, nationale logistieke diensten en ICT-koppelingen. De MKB’ers kunnen als onderaannemers werken binnen de netwerken van de grote spelers, aldus het rapport. Nog in ontwikkeling maar op termijn ook geschikt voor de inzet van LEVV’s zijn lokale retailplatformen, nieuwe postdiensten, lokale foodleveringen en online levensmiddelen.
LEVV’s zijn voor 10 tot 15 procent van de bestelautoritten in de stad een efficiënt alternatief, aldus de onderzoekers. In steden als Amsterdam en Rotterdam zou het daarbij gaan om 3000 tot 4000 LEVV’s, vooral fiets- en bromfietsachtige types. De inzet van compacte distributievoertuigen is volgens hen nog wel relatief kostbaar vergeleken met elektrische bestelauto’s, die een groter laadvermogen, een hogere maximumsnelheid en een grotere actieradius hebben. Van urgentie bij verladers of logistiek dienstverleners om bij stadslogistiek LEVV’s in te zetten, is de onderzoekers overigens weinig gebleken.
Nichemarkt
Bij de inzet van LEVV’s gaat het volgens het rapport om een nichemarkt die gericht is op lage kosten of een bewust imago. MKB’ers die succesvol LEVV’s willen inzetten, moeten kiezen voor marktsegmenten met geschikte logistieke karakteristieken, zoals kleine en lichte zendingen, hoge netwerkdichtheid, tijdkritische zendingen en met voldoende mogelijkheden voor groei. Daarnaast zijn er marktsegmenten voor logistieke of servicediensten met LEVV’s waarbij een maatschappelijk, onderscheidend of innovatief imago onderdeel is van de propositie, bijvoorbeeld door de inzet van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Overigens doen grote bedrijven als CoolBlue (foto), Wehkamp, Picnic en bouwgroothandel Stiho nu al een deel van hun leveringen met LEVV’s. Ook grotere logistiek dienstverleners als PostNL, UPS, DPD en DHL rollen in Europa netwerken uit met LEVV’s, soms zelfs zelfrijdend. En maaltijdbezorgers Deliveroo en Uber Eats groeien met de inzet van (e-)fietsbezorgers. Zelfs in de servicelogistiek komt de LEVV eraan, bij Ziggo, Feenstra en Coca-Cola. In het midden- en kleinbedrijf gebruiken aanbieders als City Hub, Fietskoeriers.nl, E-Bakkie en Byondo momenteel al de lichte elektrische vrachtvoertuigen.