Investeringen trekken Nederlandse industrie weer vlot

Het gaat goed met de Nederlandse industrie, zeker in vergelijking met de concurrentie uit Duitsland, Frankrijk en Italië. De bedrijvigheid in ons land nam toe in een tempo dat al negen maanden niet meer is vertoond. Er is inmiddels een investeringsgolf gaande in de groene chemie en bij de koel- en vrieshuizen.

De Nederlandse industrie doet het opvallend goed, concluderen de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) en het Britse onderzoeksbureau Markit in hun laatste inkoopmanagersindex, meldt het AD van 2 december 2014. Deze index weerspiegelt de bedrijvigheid van de industrie.

De index van NEVI steeg van 53,0 in oktober tot 54,6 vorige maand. De industriële productie maakte de sterkste stijging door sinds mei, onder meer dankzij een grote toename van nieuwe orders. Ook het aantal exportorders nam weer toe. Bovendien steeg de binnenlandse vraag en nam ook de werkgelegenheid toe.

Groene chemie

De positieve ontwikkelingen gaan gepaard met een investeringsgolf. Zo spreken experts op het gebied van duurzame economische ontwikkeling bij de Rabobank en adviesbureau Deloitte in het FD van 3 december 2014 de verwachting uit dat de chemische industrie de komende jaren in ons land voor circa 1 miljard euro zal investeren in fabrieken die suikerbieten verwerken tot ‘groene’ chemicaliën.

Katalysator achter die investeringen is het besluit van Brussel om per 1 oktober 2017 de suikerquotaregeling in Europa te schrappen. Dat zal leiden tot extra aanplant en lagere prijzen voor suikerbieten. Het maakt het gewas een aantrekkelijke groene grondstof voor de Europese chemische industrie, aldus de experts.

Vooruitlopend op de afschaffing van de quotaregeling, overweegt de chemische industrie nu al om in Groningen en Noord-Brabant fabrieken te bouwen. In deze fabrieken zou suiker kunnen worden verwerkt tot grondstoffen om producten als bioplastics van te maken.

Volgens Coert Beerman, directeur Wholesale Nederland en Afrika van de Rabobank, duidt alles erop dat alleen in Nederland het komende decennium al drie verwerkingsinstallaties nodig zijn. Goed voor een totale investering van circa een miljard euro. Daan Dijk, directeur duurzame business-ontwikkeling bij de Rabobank, houdt in het FD zelfs investeringen van twee tot drie miljard euro voor mogelijk als Nederland voor groene groei kiest.

Een voorbode van de komende investeringsgolf is de aankondiging van chemieconcern AkzoNobel om enkele businesscases te onderzoeken in Delfzijl, samen met Suiker Unie. Bovendien bestaat er een reële kans dat chemieconcern Avantium zijn nieuw te bouwen productiefabriek voor PET-flessen van bioplastics niet in Amerika, maar in Nederland realiseert.

Vrieshuizen

Ook in de Nederlandse koel- en vrieshuizensector wordt inmiddels weer voor miljoenen euro’s geïnvesteerd in zowel bestaande als nieuwe koelhuizen voor de opslag van aardappelen, groenten, fruit, vlees en vis, bericht het FD van 5 december 2014. De komst van het Amerikaanse Agro Merchants, dat dit jaar al vier Nederlandse bedrijven kocht, zet de bestaande verhoudingen op scherp. Eerder werden ook al Japanse bedrijven actief in ons land.

De zelfstandige vrieshuizen zijn mede hierdoor aan het investeren geslagen. Kloosterboer, een familieonderneming die actief is in heel Europa en in Noord-Amerika, gaat bij Daalimpex in Velsen-Noord fors uitbreiden. Door de verbouwing groeit de capaciteit er met 15.000 m2. De extra opslagruimte wordt vooral gebruikt voor vis. Ook in Zweden gaat Kloosterboer bouwen.

Maar niet alleen de zelfstandige koelhuizen breiden uit. Ook foodbedrijven investeren in nieuwe koelinstallaties. Zo gaat aardappelverwerker Aviko voor 35 miljoen euro bouwen in de vestiging in Steenderen. Groothandel Schmidt Zeevis in Rotterdam verhuist in 2015 naar de ringweg en bouwt daar een eigen vrieshuis voor de opslag van vis en visproducten. En ook vleesverwerker Van Rooi Meat heeft in Helmond inmiddels een nieuw vrieshuis gebouwd.