Investering Intel bevestigt dominantie chipmachinefabrikant ASML

De Amerikaanse chipfabrikant Intel investeert 3,3 miljard euro in het Nederlandse ASML, fabrikant van chipmachines. De Amerikaanse investering wordt gezien als een bevestiging van de Veldhovense dominantie op het wereldwijde toneel van chiptechnologie. Dat meldt het FD op 11 juli 2012.

ASML zoekt al anderhalf jaar naar een manier om de miljarden die nodig zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie chipmachines met afnemers te delen. Intel hapt nu als eerste toe, voor een belangrijk deel onder Nederlandse voorwaarden. Zo houdt de ASML-top volledige zeggenschap over de toekomst van het bedrijf, dankzij harde toezeggingen van Intel. De Amerikaanse chipgigant verwerft een belang van hooguit 15 procent en moet rivalen als het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC tolereren als potentiële medeaandeelhouder.

De Nederlandse fabrikant kan de ontwikkelingskosten wel uit de eigen kasstroom betalen maar het Amerikaanse kapitaal levert twee jaar tijdswinst op. Intel kan meedelen in dat voordeel. Met de investering verzekert Intel zich van vroegtijdige toegang tot de nieuwe generatie chipmachines van ASML. Bovendien maakt Intels aanwezigheid ASML veel minder aantrekkelijk als overnameprooi.

Niet alleen ASML en Intel profiteren van Intels investering voor de ontwikkeling van nieuwe productiemachines, maar een heel cluster aan toeleveranciers en kennisinstellingen in en om Eindhoven zal meeprofiteren van de kleine 830 miljoen euro die in Research & Development wordt gestoken.